Koštunica: Izvještaj o zlostavljanju mentalno zakinutih protusrpska je propaganda

PREMIJER Vojislav Koštunica je izvješće Međunarodne organizacije za zaštitu prava mentalno retardiranih o stanju u ustanovama socijalne zaštite ocijenio kao propagandu protiv Srbije, izvijestio je Blic.

Koštunica je najavio i da će Vlada formirati povjerenstvo koja će napraviti izvještaj o stvarnom stanju u ustanovama. Rekao je i da su ga resorni ministri obavijestili kako su mnoge ocijene u izvještaju neistinite.

"Posebno su tendenciozne i zlonamjerne optužbe da se mučenje koristi kao oblik odgoja djece i kako je riječ o logorima za djecu", izjavio je premijer. 

Direktor Doma u Kulini Dragoljub Marković izjavio je da je od svih šokantnih fotografija objavljenih u izvještaju samo jedna zaista snimljena u toj ustanovi, dječaka L.F. koja je osvanula na naslovnoj strani Blica.

"Ne radi se o djetetu koje je neprekidno vezano, već samo dok prima terapiju", kaže Marković.
Ipak, rješenjem Ministarstva rada i socijalne politike, koji je na dan objavljivanja izvještaja u Dom osobno donio ministar Rasim Ljajić, zabranjen je prijam nove djece i upotreba prostorije u muškom paviljonu namijenjene izolaciji bolesnika u bilo kakvu svrhu.  Ljajić je za Blic izjavio kako ne može prijeći preko termina "logori“ zbog osoblja koje radi s tom djecom.

"Tamo ima djece koju ni roditelji ne posjećuju, a žene koje  u tim domovima rade, paze ih i to za malu plaću. Stanje u ustanovama je teško, ali se tamo djeca ne muče", kaže Ljajić.

Tomica Milosavljević, ministar zdravstva, izvještaj američke organizacije ocjenjuje kao političku zloupotrebu i tvrdi da ta organizacija nije imala kontakt s državnim institucijama.

Međutim, Eric Roshental, direktor MDRI-a, za Blic je izjavio kako su istragu započeli 2003. te da su razgovarali s vladinim dužnosnicima.

"Oni su bili vrlo srdačni. Dodatne posjete imali smo u prosincu 2006. godine, u srpnju 2007. i u kolovozu 2007. Prošli smo kroz sve ustanove koje smo posjetili. Napravili smo video-snimke da bismo dokumentirali svoje zaključke", rekao je Rosenthal.

J.Da.
Foto. AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara