Koštunica koalira s radikalima?

Koštunica koalira s radikalima?

SASTAV nove vlade u Srbiji još je uvijek savršeno neizvjestan. Najnovije spekulacije govore o tome kako bi Vojislav Koštunica, predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS), mogao koalirati s radikalima.

Beogradski Kurir ove informacije saznaje od "izvora upućenih u pregovore o formiranju nove vlade". "Vlada DSS, G17 plus i Demokratske stranke sve više liči na nemoguću misiju, što još uvijek ne znači da je ta varijanta potpuno isključena. Međutim, što se tiče DSS, potpuno ravnopravne alternative toj opciji su izlazak na nove izbore i koalicija sa radikalima", kaže Kurirov izvor, iako nije objasnio očitu kontradikciju o tome da su radikali i prije izbora obećali da ne namjeravaju stupati u postizborne koalicije s bilo kojom strankom, a posebno ne s Koštuničinom.

Postoje čak i neke glasine o tome da se Koštunica sastao s Tomislavom Nikolićem iz Srpske radikalne stranke i da su pregovarali o pitanju, ali za to čak ni Kurir nije našao potvrdu.

Nikolić je demantirao takve navode, nazvavši ih "lažima Demokratske stranke". "Po toj priči, mi smo već tri godine sa DSS. Oni su obični lažovi koji pokušavaju skrenuti pažnju sa neuspjelih pregovora o vladi i budućeg neuspjeha na narednim izborima. Na kakvom smo to sastanku bili u Vladi Srbije? Zašto sa tim tragovima ne izađu u javnost da nas potpuno raskrinkaju?", pita se Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja, inače, njih ne optužujem što pregovaraju o vladi, već što Skupština Srbije nije konstituirana, odnosno što izbor vlade vezuju za konstituiranje parlamenta. Pored toga tu je i pitanje Kosova, jer nas o pregovorima nitko ne izvještava, i posebno to što nemamo tim za Savjet bezbjednosti", dodaje Nikolić.

Analitičari u Srbiji smatraju da su "sve opcije otvorene", odnosno da je jednako vjerojatno za očekivati da vladu formiraju DSS, DS i G17 plus, da ju formiraju DSS i SRS, te da budu ponovni izbori.

Koštunica nije potvrdio da će biti novi premijer u mogućoj vladi DSS, DS, G17 plus, a te stranke trenutno pregovaraju o ministarskim mjestima.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara