Koštunica nakon Nikolića, otvorio pregovore i s Dačićem

DVA DANA nakon izbora u Srbiji čini se izglednim da bi nova Vlada u Srbiji mogla biti formirana u osovini Nikolić-Koštunica-Dačić, te da usprkos najvećem broju glasova Boris Tadić neće moći vladati Srbijom sljedeće četiri godine.

> Koštunica i Nikolić pregovarali o formiranju nove srpske vlade

Da je tome uistinu tako, potvrđuje i jutrošnja vijest kako predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) počinju pregovore s Demokratskom strankom Srbije (DSS) Vojislava Koštunice. Tu vijest potvrdio je danas potpredsjednik SPS-a Žarko Obradović objašnjavajući kako će njegova stranka nakon razgovora s Koštunicom, početi pregovore sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) Tomislava Nikolića.

Podsjetimo još jučer počeli su pregovori između Koštunice, odnosno DSS-a i Nikolića i njegovog SRS-a, koji su još u predizbornoj kampanji najavljivali kako bi mogli formirati poslijeizbornu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postmiloševićevski SPS, ne krije simpatije prema Koštunici, čiju su manjinsku vladu podržali prije četiri godine, no biti će ključni pregovori sa radikalima koji su ih žestoko napadali u predizbornoj kampanji. No, najavom kako će iza Koštunice razgovarati s Nikolićem, a ne Tadićem koji je osvojio najviše glasova i mandata, jasna je želja SPS-a u kojem okruženju žele biti sljedeće četiri godine. 

S druge pak strane, Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića ne odustaje od formiranja Vlade. Tadićevoj listi "Za evropsku Srbiju", zajedno s Liberalnom demokratskom partijom (LDP) Čeda Jovanića, i predstavnicima manjina nedostaje četiri mandata da bi mogli formirati vlast. Prema izbornoj matematici imaju tako nedovoljnih 122 mandata.  

Oliver Dulić, jedan od čelnika DS-a.  jučer je govoreći za Radio televiziju Srbije spomenuo kako će Tadić uspjeti formirati vlast, no nije govorio na koji će način doći do četiri mandata koji im nedostaju.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara