Koštunica predlaže koncentracijsku vladu, radikali odbijaju

PREDSJEDNIK Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u ponedjeljak da koncentracijska vlada, u kojoj bi bili predstavnici svih sedam parlamentarnih stranaka, ostaje prvi prijedlog njegove stranke, usprkos tome što ostale stranke takav prijedlog proteklih dana već odbacile.

"Ustav je najvažnije pitanje, a koncentracijska vlada je sredstvo kojim se najlakše može doći do novog ustava", kazao je Koštunica na konferenciji za novinare.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić u ponedjeljak je ponovo odlučno odbio prijedlog za formiranje koncentracijske vlade. "Ako je koncentracijska vlada jedini prijedlog Demokratske stranke Srbije, radikali u tome neće sudjelovati i onda ćemo imati nove izbore", izjavio je Nikolić agenciji Beta.

U izjavi za Radio B92 glasnogovornik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić u ponedjeljak je kazao da je stranka Vuka Draškovića također protiv formiranja takve vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidimo sebe u koncentracijskoj vladi. Mislim da bi to bilo vrlo loše, jer bi ta vlada uključila Srpsku radikalnu stranku i Socijalističku partiju Srbije. Na taj način bismo obesmislili izbore, jer su birači većinom glasali za demokratski i reformski opredijeljene stranke", kazao je Senić, dodajući da je za Srpski pokret obnove i dalje najprihvatljivija koalicija stranaka "demokratskog bloka", Demokratske stranke, G17 Plus, te SPO-a i njegovog koalicijskog partnera Nove Srbije.

Međustranački pregovori formalno još nisu počeli, a prema najavama iz više stranaka, oni bi mogli potrajati do kraja idućega tjedna. Prema odredbama Ustava Srbije, novi saziv Skupštine Srbije mora biti konstituiran najkasnije do 27. siječnja.

(Hina) tta nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara