Koštunica siguran da će Srbija isporučiti Mladića

Koštunica siguran da će Srbija isporučiti Mladića

SRBIJANSKI premijer Vojislav Koštunica rekao je kako je Vlada kojoj je on na čelu promijenila odnos državne vlasti prema Međunarodnom sudu u Haagu čiji se zahtjevi u Srbiji shvaćaju kao obveza koju Srbija mora ispuniti, prenosi beogradski Blic.

"Promijenjeno je i gledanje javnosti na ovaj problem. Započeo je proces pomirenja, što je vrlo važno za regiju i Europu općenito. Prema tome, ako se do sada sve to napravilo, sigurno je da će se sve napraviti i da se završi najteži dio. Da se skine taj kamen sa vrata Srbije. U onom trenutku kada se primaknemo ispunjenju te obaveze, javnost će biti obaviještena." - rekao je Koštunica.

Premijer ističe kako je izručenje Mladića povezano s početkom procesa pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om kao i s pozicijom Srbije na pregovorima o Kosovu i Metohiji. Smatra da je, iako nema direktnog uvjetovanja europskih pregovora, "suradnja s haškim sudom prije svega u interesu Srbije".

Koštunica kaže kako je siguran da će Vlada Srbije isporučiti Ratka Mladića, ali je zanijekao tvrdnje kako su njegovi izaslanici pregovarali s Mladićem o dobrovoljnoj predaji haškom sudu. "Nikada nije bilo pregovora", rekao je Koštunica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nedavnih informacija o otkrivanju pomagača u bijegu Ratka Mladića i Radovana Karadžića, Koštunica smatra kako objava informacije nije imala neku posebnu namjernu osim one da upozori pomagače bjegunaca kako svojim djelovanjem nanose štetu Srbiji.

Vijest o otkrivenim pomagačima stigla je iz Srbije potkraj prošlog mjeseca, a lansiralo ju je državno Tužiteljstvo za ratne zločine, a kasnije demantirao MUP i Sigurnosno-obavještajna agencija.

Nakon toga uvelike se pisalo o finaliziranju pregovora o dobrovoljnoj predaji Ratka Mladića, no najtraženiji haški bjegunac Novu je godinu dočekao na slobodi, ali daleko od očiju javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara