KOŠTUNICA ZA BOLJU SURADNJU S HAAGOM

Srbija će pojačati suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u očekivanju da sud ovoga mjeseca Ujedinjene narode izvijesti o toj suradnji, kazao je u četvrtak u Bruxellesu srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u srijedu je u Bruxellesu pozvala Europsku uniju i NATO da pritisnu srbijansku vladu kako bi izručila optuženike prije nego što ona izvijesti Vijeće sigurnosti UN-a.

"Detaljno smo razgovarali o našim obvezama i suradnji s Haškim tribunalom", kazao je Koštunica novinarima nakon razgovora s europskim povjerenikom za vanjsku politiku Javierom Solanom.

"Naravno, u očekivanju izvješća tužiteljice Vijeću sigurnosti, mi očekujemo da će biti novih primjera suradnje s Haškim tribunalom kada novi optuženici krenu za Haag", dodao je bez drugih pojedinosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Ponte, koja je u srijedu u Bruxellesu razgovarala s veleposlanicima NATO-a i Javierom Solanom, ponovno je prozvala Srbiju zbog neizručivanja 15 haških bjegunaca, napose najtraženijih Ratka Mladića i Radovana Karadžića, a srbijansku je nesuradnju nazvala "skandaloznom".

EU je znatno poboljšala svoje veze sa Srbijom i Crnom Gorom i prošlog je mjeseca odlučila pokrenuti studiju izvodivosti o pokretanju pregovora za sklapanje Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SCiG, što je prvi korak prema članstvu u EU.

(Hina) xrt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara