Koštuničin DSS ne vjeruje svjedočenju Čedomira Jovanovića

DEMOKRATSKA stranka Srbije Vojislava Koštunice danas je izrazila sumnju u istinitost jučerašnjeg svjedočenja potpredsjednika vlade Srbije Čedomira Jovanovića koji je opovrgavao da se sastajao s članovima "Zemunskog klana".

Jučerašnjim svjedočenjem pred odborima Skupštine Srbije za sigurnost i pravosuđe Jovanović je "u moru istrošenih neistina priznao da se u zatvoru sastajao s ljudima osumnjičenima za ubojstvo premijera Zorana Đinđića", komentar je Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, čije su optužbe inicirale jučerašnje Jovanovićevo šestosatno javno svjedočenje.

DSS je Jovanovića, uz pomoć dvojice zatvorskih čuvara Centralnog zatvora u Beogradu, optužila da je u zatvoru posjećivao Dušana Spasojevića Šiptara, u policijskoj akciji ubijenoga osumnjičenika za organizaciju atentata na premijera Đinđića, kao i da je i sam premijer posjećivao sjedište "Zemunskog klana" u Schillerovoj ulici u Zemunu.

Jovanović je jučer, nakon što su ga nadležni organi oslobodili čuvanja vojne, državne i službene tajne, kazao da je u Centralnom zatvoru posjećivao Slobodana Miloševića, kao i prvoosumnjičenog za ubojstvo premijera Đinđića Milorada Lukovića Legiju, bivšeg zapovjednika "Crvenih beretki" kad je nekoliko dana bio pritvoren, te da je s njim kontaktirao i u vrijeme pobune "Crvenih beretki" u studenom 2001. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vođa zemunskog klana Dušan Spasojević je, međutim, Jovanoviću posredno, preko tadašnjeg upravnika Centralnog zatvora, ponudio pomoć u otkrivanju osoba koje su otele Milorada Miškovića, vlasnika kompanije "Delta" i Miliju Babovića, vlasnika kompanije "Verano-motors", te dobile otkupninu od nekoliko milijuna eura, a dio tog novca "završio je u osiguranju Radovana Karadžića, kao i u financijskim temeljima Karadžićeva skrivanja", istaknuo je jučer Čedomir Jovanović.

Jovanović je optužio Demokratsku stranku Srbije i bivšeg jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunicu za proizvodnju afera u kojima je "Haški sud bio rubikon oko kojega su se razišle DSS i Demokratska stranka Zorana Đinđića", koji je i "ubijen pod sloganom stop Haagu". Koštuničin savjetnik Rade Bulatović i načelnik Službe sigurnosti Vojske Jugoslavije Aleksandar Tomić (obojica u pritvoru nakon ubojstva premijera Đinđića) su, kazao je Jovanović, posredstvom Borislava Mikelića (također u pritvoru) bili u vezi s Miloradom Lukovićem Legijom, s kojim su posljednji puta kontaktirali nakon ubojstva premijera (12. ožujka), nakon čega su i uhićeni.

Osim toga, Jovanović je pokazao i fotografiju haškog optuženika, nedavno uhićenoga Veselina Šljivančanina, snimljenoga u jednom vojnom objektu Vojske Jugoslavije, te naglasio da i ta fotografija dokazuje da je sve do formiranja nove državne zajednice Srbije i Crne Gore Šljivančanin bio pod izravnom zaštitom VJ.

U Centralnom zatvoru je, tvrdi Jovanović, bio u kontaktu i s bivšim načelnikom Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomirom Markovićem (zahvaljujući Koštunici smijenjenim tek pet mjeseci nakon pada Miloševićeva režima), koji mu je potvrdio da je dosjee Službe o premijeru Đinđiću, ministru policije Dušanu Mihajloviću i njemu predao tadašnjoj šefici kabineta Vojislava Koštunice (tad predsjednika SRJ) Ljiljani Nedeljković, koja je preuzela i dokumente Službe o ubojstvu novinara Slavka Ćuruvije (1999), "zbog čega je istraga tapkala u mraku".

Demokratska stranka Srbije i njezin predsjednik Vojislav Koštunica još nisu dali odgovore na konkretne navode potpredsjednika vlade Srbije Čedomira Jovanovića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara