Kovač: Do 31. prosinca 2007. sudovi moraju ostvariti punu ažurnost

ROK ZA punu ažurnost hrvatskih sudova je 31. prosinca 2007. godine, pa bi oni otad radili bez zaostataka, izjavio je na tiskovnoj konferenciji u petak zamjenik hrvatske ministrice pravosuđa Miljenko Kovač.

"No, ažurnost je samo jedan od problema i trebat će puno poraditi na kvaliteti suđenja, izobrazbi sudaca i pravosudnih službenika", rekao je Kovač nakon susreta s predstavnicima Svjetske banke, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Europske Komisije s kojima je u okviru zajedničke radne skupine razgovarao o informatizaciji hrvatskog pravosuđa.

S nekoliko milijuna dolara zajma i donacija informatizirat će se trgovački i općinski sudovi u najvećim gradovima, gdje je i najviše zaostataka, najavio je Kovač.

Dio novca namijenjen je školovanju pravosudnih dužnosnika i angažiranju inozemnih i stranih savjetnika, rekao je Kovač, dodavši da bi se na kraju reforme mogao pojaviti višak sudaca i službenika.

Predstavnici međunarodnih institucija smatraju da je reforma pravosuđa važna za razvoj gospodarstva i privlačenje stranih investicija. Također drže da bi suce trebalo osloboditi administrativnih poslova, kako bi se mogli usredotočiti na rješavanje predmeta.

Zamjenik ministrice pravosuđa Kovač nije mogao procijeniti koliko će reforma ukupno stajati. Ocijenio je da Vlada može popraviti stanje predlažući i mijenjajući zakone, no za učinkovitije sudstvo potrebni su stručni suci i njihov dobar materijalni status, na čemu se, dodao je, već puno napravilo.(Hina) bcav dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara