Kovač zaprijetio: Srbija neće ući u EU bez promjene zakona o nadležnosti za ratne zločine

Kovač zaprijetio: Srbija neće ući u EU bez promjene zakona o nadležnosti za ratne zločine

Foto: Hina

BEZ PROMJENE zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine nema ulaska Srbije u Europsku uniju, ponovio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, komentirajući izjavu voditelja tužiteljstva Srbije za ratne zločine da Srbija ne namjerava odustati od tog zakona.

Srbijanski voditelj Tužilaštva Srbije za ratne zločine Milan Petrović u četvrtak je za Radio Slobodna Evropa izjavio kako Srbija ne namjerava ukinuti zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine te da će ga i dalje primjenjivati i da postoje predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji.

"Ne razumijem takve izjave i ne znam zašto se one daju", rekao je Kovač o Petrovićevoj izjavi, istaknuvši kako su "poznati kriteriji i standardi", te da je uvjeren da će se oni ispunjavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač u petak u svojstvu izaslanika predsjednice Republike putuje u Vojvodinu na proslavu 26. obljetnice osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gdje će se susresti i sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

"Gospodinu Dačiću ću jasno reći da je naša želja da budućnost bude europska, pa i standardi moraju biti europski. To znači da Srbija neće moći imati takav zakon o ratnim zločinima", rekao je Kovač.

"Biti će mi drago dati podršku Hrvatima u Vojvodini koji konačno mogu uživati u svim svojim manjinskim pravima i imati zajamčeno mjesto zastupnika u Narodnoj skupštini", zaključio je Kovač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara