Kovačević od 21. do 23. svibnja u Kijevu na konferenciji o okolišu

HRVATSKI ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević sudjelovat će od 21. do 23. svibnja u Kijevu na konferenciji ministara zaštite okoliša "Okoliš za Europu", priopćilo je u utorak Ministarstvo zaštite okoliša.

Ministri bi u glavnom gradu Ukrajine trebali raspravljati o tri nova protokola zaštite okoliša koje je predložila Gospodarska komisija za Europu Ujedinjenih Naroda (UNECE).

Riječ je o Protokolu o registrima ispuštanja i prijenosa onečišćavala, Protokolu o strateškoj procjeni okoliša, te Protokolu o građanskoj odgovornosti i kompenzaciji za štete uzrokovane prekograničnim akcidentima, priopćilo je Ministarstvo.

U priopćenju se navodi da će Kovačević potpisati prva dva od tri navedena protokola.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvim protokolom obvezat će se zagađivače da dostavljaju informacije o emisijama u okoliš (staklenični plinovi, dioksin i teški metali) u nacionalni katastar emisija u okoliš. Drugim protokolom regulirat će se pitanja okolišnog i javnog zdravlja prilikom planiranja projekata iz poljoprivrede, industrije i prometa, priopćilo je Ministarstvo.

Predviđeno je da će ministri zaštite okoliša raspravljati i o stanju europskog okoliša, energetskoj učinkovitosti, biološkoj i krajobraznoj raznolikosti, obrazovanju za održivi razvoj, partnerstvu u pitanjima okoliša, budućnosti procesa "Okoliš za Europu", a bit će potpisana i ministarska deklaracija.

Hrvatsko izaslanstvo založit će se za to da se zemlje jugoistočne Europe aktivno uključe u novo partnerstvo i buduće projekte prenošenjem iskustva stečenog u Procesu stabilizacije i pridruživanja.

Konferencija u Kijevu je peta u nizu regionalnih konferencija na kojima ministri zaštite okoliša i političari raspravljaju o jačanju suradnje u cilju zaštite i očuvanja okoliša. Cilj procesa "Okoliš za Europu" je harmonizacija uvjeta glede zaštite okoliša te politike zaštite okoliša u zemljama članicama UNECE-a. Krajnji cilj je podizanje standarda u zaštiti okoliša u svim zemljama članicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara