KOVAČEVIĆEVA STATUSNA KONFERENCIJA ZATVORENA ZA JAVNOST

Statusna konferencija u slučaju Vladimira Kovačevića Ramba, bivšeg kapetana JNA optuženog zbog napada na Dubrovnik, na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u petak je gotovo u cijelosti bila zatvorena za javnost zbog njegova zdravstvenog stanja. L

Kovačevićevo prvo pojavljivanje pred Sudom, 27. listopada, odgođeno je zbog zdravstvenih razloga, a zatim se ni u drugom pokušaju, 3. studenoga, nije izjasnio o krivnji zbog "psihičkog stanja". Kovačević, po ranijim navodima njegova odvjetnika, pati od posttraumatskog sindroma (PTSP) i ima izražen suicidalni nagon.

Na današnjem otvorenom dijelu statusne konferencije moglo se samo čuti da se trebaju odrediti vještaci koji će Kovačevića pregledati čim prije bude moguće, a sljedeće ročište u ovom slučaju bit će određeno naknadno.

Kovačević (42) je uhićen u Srbiji 25. rujna, a Haškom sudu izručen 23. listopada.

Prema drugoj izmijenjenoj optužnici od 17. listopada 2003., Kovačevića se u šest točaka tereti po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za kršenje ratnog prava i običaja tijekom napada JNA na Dubrovnik, u jesen i zimu 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužen je za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civile, razaranje neopravdano vojnim razlozima, nezakonite napade na civilne objekte te razaranje i oštećivanje kulturnih i vjerskih objekata, povijesnih spomenika i umjetničkih dijela u Dubrovniku.

Snage JNA pod zapovjedništvom Vladimira Kovačevića i suoptuženih pokrenule su 1. listopada napad na Dubrovnik iz Crne Gore, BiH i s mora. U granatiranju su ubijena 42 civila a stotine su ih ranjene, navodi se u optužnici.

Tijekom napada, stotine granata pale su na Dubrovnik, uključujući i stari grad koji je pod zaštitom UNESCO-a, u kojem je pogođeno oko 70 posto objekata. Vladimir Kovačević bio je u vrijeme napada zapovjednik Trećeg bataljuna Trebinjske brigade JNA.

Zajedno s Kovačevićem, za granatiranje Dubrovnika optužen je i umirovljeni general JNA Pavle Strugar, koji se u listopadu 2001. dobrovoljno predao ICTY-u, a kasnije je pušten na privremenu slobodu. Njima će biti suđeno u zajedničkom postupku.

Treći optuženi, admiral Miodrag Jokić, priznao je krivnju za zločine u Dubrovniku i trenutačno na privremenoj slobodi čeka izricanje kazne. ICTY je zbog nedostatka dokaza ranije povukao optužnicu protiv admirala Milana Zeca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara