Kovačevićevi branitelji zatražili nastavak ovrhe nad Zagrebačkom bankom

BRANITELJI Andrije Kovačevića, osnivača tvrtke Retag koja od Zagrebačke banke potražuje 165 milijuna kuna, zatražili su danas ukidanje sudske odluke kojom je zaustavljena ovrha nad Zagrebačkom bankom.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda je prije tri dana donio odluku o privremenoj mjeri osiguranja kojom se Hrvatskoj narodnoj banci i svim pravnim osobama u platnom prometu zabranjuje da karlovačkoj tvrtki Retag prenesu 165 milijuna kuna Zagrebačke banke, kao što je odlučio zagrebački Trgovački sud. Istražni sudac je odluku donio na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje je zatražilo i istragu protiv Kovačevića, zbog sumnje da je zlouporabama položaja i ovlasti pribavio više od 170,5 milijuna kuna.

Njegovi branitelji u žalbi tvrde da je privremena mjera nezakonita i neosnovana jer ju je istražni sudac donio prije pokretanja istrage, što je, tvrde odvjetnici Mate Matić i Ante Madunić, suprotno Zakonu o kaznenom postupku koji propisuje da se takva mjera može donijeti u fazi istrage, nakon podizanja optužnice i tijekom glavne rasprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji upozoravaju i na nelogičnost da je donesena mjera kojom se sprječava naplata od Zagrebačke banke, dok se istodobno Kovačevića istražnim zahtjevom sumnjiči da je nezakonito pribavio taj novac.

U žalbi zagrebačkom Županijskom sudu tvrdi se da Kovačević više ne upravlja Retagom jer je tvrtka u stečaju, te da sve odluke vezane uz imovinu i potraživanja donosi stečajno vijeće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara