Kovačevo ministarstvo odbrusilo Arbitražnom sudu: Iznevjerili ste nas, vaša odluka je nama nevažeća

Kovačevo ministarstvo odbrusilo Arbitražnom sudu: Iznevjerili ste nas, vaša odluka je nama nevažeća

Foto: FAH

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na odluku Arbitražnog suda u Haagu o tome da se postupak o arbitraži između Hrvatske i Slovenije nastavlja.

> Sud donio odluku: Slovenija je prekršila arbitražu, ali postupak se nastavlja

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Povodom odluke Arbitražnog suda donesene 30. lipnja 2016. o pravnim posljedicama slovenskih postupaka, koji su nanijeli nepopravljivu štetu arbitražnom postupku u predmetu koji se vodio u sporu o hrvatsko-slovenskoj granici, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske smatra da je Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito.
 
Podsjećamo da je svojim djelovanjem Slovenija bitno povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti. Zbog toga je temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2015., a u skladu s odredbama međunarodnog prava, i pokrenut postupak prestanka Sporazuma o arbitraži te se ujedno prestalo s njegovom primjenom.
 
Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te, slijedom toga, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne komentira namjere ili odluke Arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti (meritumu) graničnog spora između dviju država", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara