Kraj finskog diva? Nokia otpušta 4.000 radnika, a 3.000 šalje u drugu tvrtku

Kraj finskog diva? Nokia otpušta 4.000 radnika, a 3.000 šalje u drugu tvrtku

Foto: AFP

FINSKI div mobilne telefonije Nokia otpušta 4.000 radnika, a 3.000 prebacuje u drugu tvrtku Accenture.

Bez posla su ostali uglavnom "R&D people", tj. zaposlenici koji se bave istraživanjem i razvojem, s obzirom na činjenicu da takve poslove za Nokiju sada radi Microsoft. Otpuštanja će se provesti najvećim dijelom u Finskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji.

Nokia je također izvijestila da će poslove vezane uz Symbian, nekad dominirajući softver u mobilnoj telefoniji, preuzeti Accenture, kamo će otići i 3.000 Nokijinih zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nokia u proteklih nekoliko godina bilježi snažan pad na tržištu pametnih telefona, a glavni uzrok tome je jačanje konkurencije, najviše Applea.

Nokijin kraj?

Tvrtka je u veljači najavila korištenje Microsoftovog softvera umjesto vlastite platforme Symbian, što će joj omogućiti smanjenje ulaganja u poslovna istraživanja i razvoj za milijardu eura, ili 18 posto, do 2013. godine.

Neki analitičari smatraju da je ovo Nokijin kraj. Portal Business Insider skreće pozornost na činjenicu da Nokia nije mogla pronaći kupce za svoju imovinu. "Da laboratoriji za istraživanje i razvoj te podrška i razvoj Symbiana nešto vrijede, Nokia ih je mogla prodati ili restrukturirati, a čini se da Accenture Nokiji za Symbian ne plaća ništa, što govori o uspješnosti Nokijinog sektora za istraživanje i razvoj", piše u komentaru s naslovom "RIP Nokia".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara