Kraj Jugoslavije i proglašenje nove države

JUGOSLAVIJA više ne postoji niti imenom.

Ime koje je za većinu članova redakcije Index.hr portala desetak godina označavalo domovinu a desetak godina agresora i ne naročito dragog susjeda, odlazi u povijest.

1929. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca preimenovana je u Jugoslaviju. Nakon 74 godine njeno ime bit će uklonjeno sa karata svijeta i do daljnjeg zamijenjeno s novim nazivom, "Srbija i Crna Gora".

Vaš stav
Sada kad Jugoslavija više ne predstavlja agresora ili mrskog susjeda, već pojam iz povijesti, budi li to ime kod vas emocije i koje? Uz što danas vežete ime Jugoslavija? Uz duplericu Starta, konvertibilne dinare, izlete u Trst, utakmice protiv Zvezde, Goli Otok, Politikin Zabavnik, Bijelo Dugme, prvu Coca Colu, Slobodana Miloševića, Evroviziju, Tita, Slobodana Miloševića, Minju Subotu , Čiča Glišu ili pak Bolji Život? Forum

VIijeće republika jugoslavenske Skupštine prihvatilo je u utorak većinom glasova Ustavnu povelju i Zakon o provođenju Ustavne povelje zajednice Srbije i Crne Gore, dok je Vijeće građana poslijepodne nastavilo raspravu o ustavnim dokumentima, nakon čega je iza 20 sati svečano proglašena nova zajednice Srbije i Crne Gore, čime prestaje postojati SR Jugoslavija.

Jugoslavenski parlament u utorak je zajedničkom sjednicom Vijeća republika i Vijeća građana počeo raspravu o Ustavnoj povelji i Zakonu o provođenju Ustavne povelje. Skupština Srbije i Crne Gore prihvatile su oba ustavna dokumenta prije desetak dana.

Protiv Ustavne povelje bili su zastupnici oporbe (socijalisti Slobodana Miloševića, Jugoslavenska ljevica Mirjane Marković, te radikali Vojislava Šešelja), dok je Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice glasovala za Povelju ali protiv Ustavnog zakona o njezinom provođenju.

Povelja je, kako je to predviđeno, stupila na snagu u utorak navečer, a istodobno je počeo 30-dnevni rok za konstituiranje zajedničkih organa zajednice Srbije i Crne Gore.

U tom jednomjesečnom razdoblju neki od dosadašnjih organa nastavit će raditi: Savezna skupština, Savezna vlada, Savezni sud i Savezni ustavni sud, kao i Vojska Jugoslavije, koja će se transformirati u vojsku Srbije i Crne Gore, ali čiji budući status tek treba riješiti posebnim zakonima.


Svi organi koji nastavljaju s radom do uspostavljanja novih zajedničkih institucija moći će donositi samo odluke nužne za funkcioniranje zajednice.

Šest dosadašnjih saveznih institucija - Savezna uprava carina, Narodna banka Jugoslavije, Savezni devizni inspektorat, Agencija za osiguranje depozita, Savezna komisija za sprječavanje pranja novca i Savezna komisija za vrijednosne papire postat će organi države Srbije, a čak 30 saveznih ministarstava, sekretarijata, zavoda, direkcija i agencija prestat će s radom.

U roku od deset dana u republičkim skupštinama Srbije i crne Gore trebaju se izabrati zastupnici novog zajedničkog parlamenta. Pet dana nakon toga, na prvoj sjednici novog zajedničkog parlamenta, bit će izabran njegov predsjednik i potpredsjednik. Predsjednik nove zajednice Srbije i Crne Gore bit će izabran na drugoj sjednici, kao i predsjednik Savjeta ministara (buduće zajedničke vlade), koji će potom izabrati i buduće ministre obrane, vanjskih poslova, nacionalnih manjina, ekonomskih odnosa s inozemstvom te unutarnje trgovine.

Svi građani dosadašnje SR Jugoslavije zadržat će svoja republička državljanstva, kao i savezno državljanstvo Srbije i Crne Gore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara