Kraj snova o nezavisnoj Baskiji: ETA se sprema službeno odustati od oružane borbe

Kraj snova o nezavisnoj Baskiji: ETA se sprema službeno odustati od oružane borbe

Foto: AFP

BASKIJSKA separatistička grupa ETA sprema se objaviti definitivan kraj oružane borbe za nezavisnu Baskiju, u kojoj je dosad poginulo preko 800 ljudi.

Očekuje se kako će grupa tijekom ovog tjedan izdati priopćenje o odluci da odu korak dalje od "trajnog primirja", koje je na snazi od siječnja, i totalno se razoružaju. Takvi su zaključci doneseni na konferenciji o mirnom razrješenju baskijskog konflikta, na kojoj je sudjelovao i Kofi Annan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori bliski glavnim pregovaračima tvrde kako je vodstvo ETA-e odluku donijelo nakon poziva stotina zatvorenih suboraca da okončaju nasilje. ETA je posljednjih godina znatno oslabila zbog pojačanog pritiska španjolskih i francuskih vlasti, koji je doveo do uhićenja vodećih ljudi organizacije.

Podsjetimo, aktualni premijer Zapatero prije nekoliko godina je s radošću stupio u mirovne pregovore s ETA-om nakon njihove objave navodnog primirja u ožujku 2006. godine, ali su ti pregovori ubrzo prekinuti, jer je primirje prekršeno bombaškim napadom na madridskom aerodromu. Otad španjolska vlada ima stav da neće stupati u službene pregovore sve dok bilo kakvu objavu primirja ne prati i potpuna predaja oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara