Krajišnik: Nevin sam i kad pobijedi istina bit ću slobodan čovjek

BIVŠI čelnik bosanskih Srba Momčilo Krajišnik u srijedu je pred Haškim sudom (ICTY) rekao da je nevin po svim točkama optužnice, da teške inkriminacije protiv njega nisu točne i kako vjeruje da će opet biti "slobodan čovjek".

Drugog dana suđenja za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH 1991/92., bivši predsjednik skupštine Republike Srpske iskoristio je mogućnost da se obrati raspravnom vijeću.

"Nevin sam po svim točkama optužnice. Pažljivo sam saslušao sve teške kvalifikacije koje je na moj račun iznio tužitelj. Ništa od toga nije točno", rekao je Krajišnik.

Krajišnik je bio drugi čovjek u vlastima bosanskih Srba koje su u ratu u BiH provele etničko čišćenje, uz desetke tisuća mrtvih i oko dva milijuna protjeranih Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba.

U haškoj sudnici Krajišnik je rekao da "nije kriv" i da je optužnica poslana na krivu adresu. Pozvao je suce da se tijekom procesa uvjere u to kroz "relevantne i istinite dokaze" i dopuste da pobjedi istina.

"Ja vjerujem u Boga i pravdu, da će pobijediti istina i da ću nakon godina provedenih u zatvoru biti slobodan čovjek. Uvjeren sam da ćete vi omogućiti da pobijedi istina i od jučer živim za taj dan", ustvrdio je Krajišnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je u završnom dijelu uvodne riječi, tužitelj Mark Harmonn, rekao da će dokazati da je Krajišnik znao da će zločini protiv nesrba biti počinjeni i da su počinjeni, jer je vojska RS svakodnevno izvještavala politički vrh. Kao primjer je dao dva vojna izvješća o masovim likvidacijama zarobljenih Bošnjaka na Vlašiću i u Kotor Varoši iz 1992.

U sudnici je pokazao fotografije prizora etničkog čišćenja, ubojstava, koncentracijskih logora i stradanja izbjeglica. Citirao je ocjenu iz izvješća posebnog izaslasnika UN-a Tadeusza Mazowieckog da "etničko čišćenje nije bilo posljedica rata već njegov cilj".

Tužitelj je na kraju izrazio uvjerenost da će raspravno vijeće proglasiti Krajišnika krivim za svih osam točaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava.

Branitelji, Britanac Nicholas Stuart i Chrisa Lucas iz Australije, odgodili su uvodnu riječ do početka izvođenja dokaza obrane.

Suđenje je u srijedu ušlu o drugu fazu - izvođenje dokaza optužbe - s prvim svjedokom Isakom Gašijem (47), Albancem iz Brčkog, koji je govorio o zločinima srpskih snaga u tom području BiH.

Predsjedavajući sudac Alphonse Orie najavio je da bi proces mogao trajati dvije godine i da će nakon prva četiri tjedna doći do prekida radi dodatnih priprema obrane, uz nastavak 13. travnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara