Kraljević: Hrvatska pridruženi član Skupštine Zapadnoeuropske unije

HRVATSKA će postati pridruženi član Skupštine Zapadnoeuropske unije (WEU), odlučeno je na konferenciji parlamentarnih predstavnika zemalja te obrambene europske organizacije koja se održava na Lago Maggiore na sjeveru Italije.

Kako je izjavio hrvatski veleposlanik u Republici Italiji Drago Kraljević, odluka o pridruženom članstvu Hrvatske bit će formalizirana do kraja održavanja skupa.

Pridruženo članstvo znači da će Hrvatska imati svoja stalna dva člana u Skupštini, a hrvatsko izaslanstvo će moći prisustvovati svim sastancima povjerenstava. Hrvatsko izaslanstvo će moći sudjelovati u radu i raspravama na sastancima političkog povjerenstva, tehničkog povjerenstva i povjerenstva za obranu, ali neće imati pravo glasovanja na tim sjednicama, rekao je Kraljević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji koja je započela u ponedjeljak i završava u srijedu raspravlja se o zajedničkoj politici sigurnosti Europske unije i Zapadnoeuropske unije u novoj svjetskoj situaciji, a skupu prisustvuje i hrvatsko izaslanstvo na čelu s Matom Arlovićem.

WEU je savez obrambenih snaga europskih država osnovan 1955. godine. Sjedište saveza se 1991. godine seli iz Londona u Bruxelles a WEU kao obrambeno krilo EU djeluje u humanitarnim i mirovnim operacijama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara