Kramarić i Kajin: Hrvatskoj prijeti ustavna kriza zbog izbornog zakona

Zastupnici LSa i IDSa Zlatko Kramarić i Damir Kajin upozorili su danas da zbog nepoštivanja ustavnog roka za provedbu izbora Hrvatskoj prijeti ustavna kriza, smatrajući da do 2. travnja nije moguće donijeti izborni zakon po kojemu bi se trebali održati redovni parlamentarni izbori iduće godine.

Na konferenciji za novinare u Saboru Kramarić je upozorio da od šest dana, koliko još traje ustavni rok, Sabor ima samo dva ili tri radna dana u kojima treba raspraviti i donijeti izborni zakon.

Mišljenja je da je Sabor, odbacivši prije dva tjedna prijedlog izmjena izbornog zakona koji je uz njega predložio Kajin, odbacio mogućnost donijeti zakon u redovitoj proceduri i doveo se u vremenski tjesnac.

"Prijedlog izbornog zakona Odbora za Ustav, po kojemu bi trebali izaći na izbore, samo je loš prijepis našega prijedloga koji je iz još uvijek nepoznatih razloga odbijen, iako bi se njegovim prihvaćanjem ispoštovali svi rokovi", ocijenio je Kramarić.

"Radi se o šlamperaju u Saboru i aroganciji pojedinih zastupnika samo da se ne prizna kako je naš prijedlog onaj pravi. Ispada da je u ovoj zemlji pismenost luksuz", dodao je.

LS-ov zastupnik upozorio je da mandat zastupnika po Ustavu i saborskom Poslovniku istječe 2. travnja iduće godine, a da je najbliža nedjelja za održavanje izbora 4. travnja, znači nakon isteka ustavnog roka i po prestanku mandata zastupnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva nedjelja prije toga pada 28. ožujka, ali da bi se taj datum odredio kao datum izbora nužno je izborni zakon prihvatiti danas, kako bi sutra bio objavljen u "Narodnim novinama", rekao je.

"Notorna je činjenica da je Sabor već odavno zakasnio s donošenjem izbornog zakona i poštivanjem ustavnog roka, jer bi održavanje izbora prije 28. ožujka 2004. značilo da Sabor nije poštivao ustavni zakon", drži Kramarić.

Na novinarski upit je li ustavni rok 2. travnja samo instruktivni rok koji se bez posljedica može probiti, Kramarić je rekao da se ustavni suci oko toga još u potpunosti ne slažu, ali da je po njegovu mišljenju taj rok obvezujući.

Ako kod izglasavanja izbornog zakona budu prihvaćeni najavljeni amandmani SDP-a (poluotvorene liste, manji broj zastupnika, šest jedinica), Kramarić i Kajin najavili su da će Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Kajin je najavio i amandmane IDS-a da u svakoj izbornoj jedinici nositelj liste može biti samo jedna osoba, te da se zabrani anketiranje građana 30 dana prije izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara