Kramarić na Odboru: Nismo za Trgovsku goru, ali držimo se procedure

Članovi saborskog Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša nisu na današnjoj tematskoj sjednici dali "zeleno svjetlo" izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, rekao je na kraju burne sjednice predsjednik Odbora Zlatko Kramarić (LS).

Odbor, međutim, neće Saboru predočiti to stajalište, nego zaključak da Vlada Sabor po Zakonu o prostornom uređenju izvijesti o prostornom stanju u državi, kako bi se tek na temelju toga izradila analiza treba li graditi odlagalište nuklearnog otpada iz NE "Krško" na Trgovskoj gori.

Zaključak je predložio Kramarić kao predsjednik Odbora, inzistirajući da se članovi Odbora drže procedure, u čemu su ga odmah poduprli HDZ i SDP, ali Odbor je to prihvatio tek nakon burnih reakcija HSS-a i HSLS-a.

"Većina članova Odbora očitovala se za reviziju Programa prostornog uređenja, da se Trgovska gora briše kao lokacija za nuklearni otpad i da nam odlagalište nije potrebno", rekla je članica Odbora Marijana Petir (HSS), koja je tražila da Odbor prihvati takav zaključak.

Petir je i potaknula današnju tematsku sjednicu Odbora, budući da je u Saboru zastupnica iz Sisačko-moslavačke županije, u kojoj je prijeporna Trgovska gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne treba mi izvješće struke u Saboru da me u bilo što uvjeri, ako ja u Hrvatskoj neću odlagalište nuklearnog otpada. Kako su političkim lobiranjem nestale tri lokacije, Papuk, Psunj i Moslavačka gora, neka nestane i Trgovska gora", rekla je Dorica Nikolić (HSLS) koja je također od predsjednika Odbora za tražila da se donese smjeliji zaključak.

Kramarić je, međutim, dobio potporu članice Odbora Marine Matulović-Dropulić (HDZ) koja je upozorila da se Saboru mora predočiti izvješće o stanju prostora u državi, to više, rekla je, što nikakva odluka o gradnji odlagališta na Trgovskoj gori nije ni donesena.

Na to je u raspravi upozorio i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Zlatko Uzelac, rekavši da se u javnosti netočno podgrijava informacija da je Trgovska gora već gotovo rješenje za gradnju odlagališta.

Na tematskoj sjednici bili su i predstavnici nevladinih udruga. Predsjednik Zelene akcije Toni Vidan također je predložio da se Odbor usudi donijeti političku procjenu o Trgovskoj gori, ali se predsjednik Odbora nije dao nagovoriti na takav zaključak, naglasivši da mora voditi računa "o odnosima u parlamentu", iako ni sam nije za odlagalište.

(Hina) daju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara