Kranjska Gora: Potpisan okvirni sporazum o Savi

MINISTRI četiriju država jugoistočne Europe potpisali su danas u Kranjskoj Gori Okvirni sporazum o savskom bazenu (slivu Save) te dodatni Protokol o plovidbenom režimu, te naglasili da i potpis ovoga Sporazuma jača bilateralne odnose i gospodarsku obnovu u regiji.


Sporazum su nakon zajedničkih razgovora potpisali slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, jugoslavenski ministar poslova Goran Svilanović te ministar za civilne poslove i komunikacije BiH Svetozar Mihajlović. Potpisivanju je bio nazočan i pozdravio ga koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Gerhard Busek, koji je tom prigodom naglasio da potpisivanjem Sporazuma Sava postaje rijekom koja spaja države kroz koje teče i da potpisivanje ima simbolično značenje europske suradnje i dokaz da su podjele iz prošlosti iza tih država.

Kako je u svom izlaganju istaknuo slovenski ministar Rupel potpisivanje sporazuma o Savi u okviru Pakta stabilnosti dokaz je da države bivše Jugoslavije prevladavaju svoje razlike iz prošlosti i da su sposobne djelovati u budućnosti za zajedničke interese. Rupel je rekao da Slovenija, kao skorašnja članica Europske unije naglašava potrebu da se svim državama u regiji omogući gospodarska obnova i integriranje u europske i euroatlantske procese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula naglasio je kako je sporazumom o Savi predviđena slobodna plovidba za sve trgovačke brodove, s njime se planira održiv razvoj upravljanja vodama. Picula je naglasio kako vjeruje da će Sporazum pozitivno djelovati na jačanje odnosa i suradnje u regiji.

Odgovarajući na pitanje slovenskih i jugoslavenskih novinara u vezi Sporazuma oko Prevlake u svjetlu skorašnjeg odlaska Promatračke misije UN-a Picula je rekao kako vjeruje da će se sporazum između Hrvatske i Jugoslavije oko toga postići u predviđenom roku i da bi ´sve ostalo bilo iznenađenje´. Na isto je pitanje jugoslavenski ministar Goran Svilanović potvrdio da danas nije bilo bilateralnih razgovora u tom smislu, ali da oni predstoje ovih dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara