KRAPAC I DAMAŠKA PRIJATELJI SUDA

Profesore Davora Krapca i Mirjana Damašku hrvatska je Vlada u srijedu imenovala prijateljima suda pred Haškim tribunalom u vezi s prepuštanjem predmeta AdemiNorac hrvatskom pravosuđu.

Haško tužiteljstvo namjerava taj predmet prepustiti hrvatskom pravosuđu, što je veliki izazov za Hrvatsku za koji se moramo dobro pripremiti, poručio je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Haško je tužiteljstvo, podsjetila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, predložilo da se predmet Ademi-Norac prepusti hrvatskom pravosuđu, a predsjednik haškog suda Theodor Meron imenovao je posebno sudsko vijeće koje će odlučivati o prepuštanju.

Budući da treba odgovarati na upite Vijeća, predlaže se imenovanje prijatelja suda, rekla je ministrica pravosuđa kojoj je Vlada dala suglasnost da s Krapcem i Damaškom zaključi odgovarajuće ugovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objedinjenu optužnicu protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca koja ih tereti za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993. Tužiteljstvo je podnijelo 27. svibnja ove godine, a raspravno vijeće kojim predsjeda sudac Liu Daqun potvrdilo ju je 30. srpnja.

Ademi se nakon podizanja optužnice dobrovoljno predao Haškom sudu 25. srpnja 2001., pred kojim se izjasnio da nije kriv. U veljači 2002. godine pušten je na slobodu do početka suđenja.

Norca, koji je pred hrvatskim sudom pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Gospiću 1991., ICTY je optužio 20. svibnja ove godine. Iz pritvora Županijskog suda u Rijeci 8. srpnja prebačen je u Haag radi izjašnjavanja o krivnji. Izjasnio se da nije kriv prema svih pet točaka optužnice, a raspravno vijeće odlučilo je da do početka suđenja bude u pritvoru u Hrvatskoj, pod nadležnošću ICTY-a i pod uvjetima propisanim za haške pritvorenike.

(Hina) xbn/xum ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara