KRAPJE: DANI EUROPSKE KULTURNE BAŠTINE

U Krapju, selu graditeljske baštine na lijevoj obali Save, desetak kilometara uzvodno od Jasenovca, danas su otvoreni 10. dani europske kulturne baštine. L

Nastupili su KUD-ovi iz Posavine, Moslavine i Slavonije, zatim majstori starih obrta, a posjetitelji su kušali stara jela i kolače koji su se nekad pripremali u tom dijelu Posavine.

Selom graditeljske baštine Krapje je proglašeno 1995., kada su u Hrvatskoj prvi put obilježeni Dani europske kulturne baštine.

Radi očuvanja izvorne posavske hiže, ministarstva kulture i turizma prošle su godine zainteresiranim pojedincima odobrila nepovratni zajam od 190.000 kuna. Korisnici zajma obvezali su se pod budnim nadzorom konzervatora obnoviti stare hiže koje će biti namijenjene seoskom turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među prvima staru je hižu na kućnom broju 76 obnovio Josip Hudi, a uoči ovogodišnjih Dana europske kulturne baštine primio je i prve goste iz Francuske i Danske.

Sve je veće zanimanje za otkup starih hiža, a vlastitim novcem dio kuća bez vlasnika obnavljaju jasenovačka općina i Park prirode Lonjsko polje.(Hina) xzsev yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara