Krave s modificiranim genima daju mlijeko bogatije bjelančevinama

U NOVOM Zelandu stvorene su krave s izmijenjenim genima koje proizvode mlijeko s velikom količinom bjelančevina, a to je prvi put da se na taj način nastoji poboljšati kakvoća mlijeka, piše New Scientist.

Krave imaju dodatne kopije gena koji kontroliraju stvaranje dvije vrste bjelančevina, beta i kappa kazeina. Zbog toga njihovo mlijeko sadrži do 20 posto više beta-kazeina i dvostruku količinu kappa-kazeina nego mlijeko običnih krava.

Ovo bi dostignuće trebalo omogućiti proizvođačima sireva dobivanje više sira od iste količine mlijeka, a i sam postupak proizvodnje sireva trebao bi biti brži zbog bržega zgušnjavanja bjelančevina.

´Sir je zapravo kazein´, tvrdi voditelj istraživanja Gootz Laible iz Istraživačkog centra Raukara u Hammiltonu, ´pa povećanje količine kazeina mnogo znači u mljekarstvu, jer su seljaci plaćeni prema količini kazeina u mlijeku´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, mnogi se boje da će konzumiranje hrane nastale od životinja s izmijenjenim genetskim svojstvima naići na još snažnije odbijanje nego konzumiranje genetski izmijenjenih žitarica, osobito u Kini i na Zapadu.

Znanstvenici pod vodstvom Gootza Laiblea izmijenili su genetska svojstva stanica, a svaka je od njih imala dodatnih 39 kopija gena za proizvodnju kazeina.

Laible smatra da bi mu trebalo oko četiri godine za unošenje dodatnih gena u veći broj teladi, a proizvodi od tako dobivenoga mlijeka mogli bi se naći u prodaji za desetak godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara