Kreme za sunčanje ne nude potpunu zaštitu

KREME za zaštitu od sunca ne štite adekvatno od štetnih zračenja, piše časopis New Scientist.

Istraživanje je pokazalo da kreme koje se trenutačno proizvode pružaju zaštitu od samo 50 posto jedne vrste sunčevih zraka za koju se vjeruje da izaziva smrtonosni rak kože.

Današnje kreme u potpunosti sprječavaju prodor ultraljubičastih B zraka, ali ne i UV-A zraka, smatraju britanski znanstvenici iz Restoration of Appearance and Function Trust (RAFT) iz bolnice Mount Vernon u Middlesexu.

UV-B zrake izazivaju opekotine, a mogu izazvati i najčešće vrste raka kože - karcinom baznih stanica i ljuskavih stanica. UV-A zrake izazivaju pojačanu proizvodnju vrlo reaktivnih tvari, tzv. slobodnih radikala, za koje se zna da uzrokuju pojavu raka. Znanstvenici vjeruju da izlaganje UV-A zrakama uzrokuje većinu smrtonosnih oblika raka kože, tzv. malignih melanoma.

Znanstvenici pod vodstvom Claire Linge otkrili su da današnje kreme za zaštitu od sunca razinu slobodnih radikala smanjuju samo za polovicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su u istraživanju koristili komadiće kože bijelaca uzete s pacijenata i tri vrste zaštitnih krema koje se mogu pronaći u slobodnoj prodaji, a sve tri imale su zaštitni faktor viši od 20. Sve tri kreme trebale bi pružiti najviši stupanj zaštite.

Komadići kože postavljeni su u spektrometre s elektronskom rezonancijom, koji mjere količinu slobodnih radikala.

Kad je na komadiće kože nanijeta krema u preporučenoj količini od 2 mg na četvorni centimetar, količina radikala nastalih zbog djelovanja UV-A zračenja bila je samo za 55 posto manja u usporedbi s nezaštićenom kožom, a kad je na koži bilo samo 0,5 do 1,5 mg kreme po četvornom centimetru, kao što je to najčešće slučaj, stvaranje slobodnih radikala bilo je samo 45 posto rjeđe.

Claire Linge misli da ne postoji "apsolutna povezanost" izlaganja UV-A zrakama i pojavi melanoma, dok su UV-B zrake tradicionalno smatrane opasnijima jer njihovi fotoni sadrže više energije od onih u UV-A zrakama pa izravno oštećuju DNK.

No, danas znanstvenici misle da i UV-A zrake djeluju jednako štetno, ali posredstvom slobodnih radikala, jer oštećuju bjelančevine, lipide i DNK.

Korištenje krema za sunčanje znanstvenici i dalje preporučuju, iako je to tek pomoćno sredstvo dostupno današnjoj tehnologiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara