KRITIČARI POLJSKOG PREMIJERA OSNIVAJU NOVU STRANKU

Kritičari poljskog premijera Leszeka Millera među njegovim socijaldemokratima osnovat će 28. ožujka novu stranku lijeve orjentacije, najavili su u utorak političari.

Očekuje se da će oko 30 zastupnika i mnogi lokalni aktivisti Millerovog Demokratskog lijevog saveza (SLD) napustiti stranku jer nepopularni premijer odbija odstupiti kako bi stranka mogla popraviti svoj iznimno loš rejting.

Podjela SLD-a, koji ni sada nema većinu u parlamentu, mogla bi dodatno otežati vladi da u parlamentu progura ključne mjere štednje i dovrši pripreme za ulazak zemlje u EU u svibnju, upozoravaju analitičari.

"Naša stranka temeljit će se na istinskim ljevičarskim vrijednostima poštene države, jake Europe, racionalne gospodarske politike i osjetljivosti za najsiromašnije u društvu", rekao je odmetnuti član SLD-a Bogdan Lewandowski.

"Zvat će se Poljska socijaldemokracija", rekao je.

Analitičari smatraju da bi nova stranka, dugoročno gledano, mogla spasiti Poljsku ljevicu od političkog izumiranja koji joj prijeti zbog nezadovoljstva birača nizom korupcionaških skandala oko dužnosnika SLD-a i neuspjelom reformom zdravstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularnost SLD-a u ožujku je pala na samo devet posto, prvi put od pada komunizma 1989., s 42 posto koliko je iznosila u vrijeme izbora 2001. godine.

Među čelnicima nove stranke naći će se i ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz, te predsjednik parlamenta Marek Borowski.

Iako se Miller odbija povući, njegova ostavka očekuje se u svibnju nakon što riješi ulazak zemlje u EU. Prema medijskim nagađanjima, na mjestu premijera bi ga mogao zamijeniti Janusz Wojciechowski, vođa seljačke stranke (PSL), nakon što se ta stranka priključi vladajućoj koaliciji kako bi vlada osigurala većinu u parlamentu.

Glasnogovornik SLD-a opovrgnuo je postojanje takvih planova, kazavši samo da njegova stranka s PSL-om pregovara o suradnji.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara