Kritika razočarana ovogodišnjim Cannesom

IAKO će ovogodišnji Filmski festival u Cannesu završiti tek u nedjelju, već sada se kod kritičara stvorio konsenzus o tome da neće biti upamćen kao previše dobar.

S jedne strane je ove godine u Cannesu, kao i svaki put, došla uobičajena plejada holivudskih zvijezda i pripadnika svjetskog jet-seta, pa su tako paparazzi imali prilike na crvenom sagu snimati Madonnu, Angelinu Jolie, Clinta Eastwooda, Penelope Cruz, Mikea Tysona, Woodyja Allena, Diega Maradonu, Harrisona Forda i Stevena Spielberga.

Oni koji su došli zbog filmova, tj. kritičari, uglavnom tvrde da nemaju previše razloga za zadovoljstvo, barem nakon odgledanih 18 od 22 filma u službenom programu.

Smatra se kako se nijedan film nije izdvojio nekom posebnom kvalitetom. Jay Weissberg, kritičar uglednog filmskog časopisa Variety, tvrdi da je Cannes samo nastavio trendove s Berlinskog filmskog festivala na kojem je također zabilježen veliki podbačaj u kvaliteti filmova.

Trenutno se kao najveći favorit za pobjedu nametnuo "Valcer s Bashirom", izraelski animirani film Arija Folmana koji se bavi za taj žanr, ali i za izraelsku kinematografiju neuobičajenom temom - masakrom Palestinaca u logorima Sabra i Shatila koji se zbio za vrijeme izraelske invazije Libanona 1982. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njega se favoritom smatra "Changeling", drama Clinta Eastwooda temeljena na bizarnom slučaju otmica i ubojstava djece u Los Angelesu 1920-ih, te "Tri majmuna" turskog režisera Nurija Bilgea Ceylana.

Od ovih naslova su daleko više pažnje izazvala razočaranja, i to pogotovo naslovi iza kojih su stajali kritičarski ljubimci i bivši kanski laureati. Jedan takav primjer je "Che" Stevena Soderbergha, ambiciozna povijesna saga o životu najpoznatije revolucionarne ikone u povijesti. Projekt od koga se mnogo očekivalo je kritičare neugodno iznenadio - ne samo time što traje gotovo četiri i pol sata, nego i zato što je opisan kao "konfuzan" i "nedorečen".

Razočarenje je zabilježeno i na samom početku festivala kada je "Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje", gotovo dva desetljeća očekivani nastavak sage o najpoznatijem holivudskom pustolovu, ozbiljno podijelio kritiku, a publika u Cannesu filmu uputila daleko srdačniji pljesak prije početka nego nakon završetka premijernog prikazivanja.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara