KRITIKE EUROPSKE KOMISIJE BUDUĆIM ČLANICAMA, NAROČITO POLJSKOJ

Europska komisija izrazila je u utorak određene prigovore budućim članicama EU koji se odnose na 39 područja i pozvala ih da poduzmu "hitne i odlučujuće mjere" kako bi se u narednih šest mjeseci riješila razna pitanja, od javne uprave, međusobnih priznavanja diploma na području zdravstva do restrukturiranja pomorske flote.

Najviše je prigovora, devet, dobila Poljska, potom Latvija (5), po četiri prigovora idu na adrese Češke, Mađarske, i Slovačke, Estonija je zaradila tri, Litva dva a Slovenija samo jedan prigovor. Detalji o izviješću Komisije o Cipru za sada nisu poznati.

Diplomati upozoravaju da će se problemi, ukoliko se ne riješe prije pridruženja, pokazati većim i štetnijim po spomenute zemlje nego po "staru" Europsku uniju.

Prema riječima europskog diplomata koji je želio ostati anoniman, "pisma se šalju svima kako bi se kamufliralo stvarno upozorenje Poljskoj".

Europska bi komisija u srijedu trebala usvojiti godišnja izviješća o napretku priprema deset zemalja za ulazak u EU. To će biti posljednja izviješća Komisije prije pridruženja Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Litve, Latvije, Estonije, Cipra i Malte u svibnju 2004.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija će također objaviti i izviješća o napretku triju drugih zemalja kandidata za članstvo, Bugarske, Rumunjske i Turske. I dok, kako ocijenjuju diplomati, Bugarska može očekivati riječi pohvale, Rumunjskoj teško da će se udijeliti epitet zemlje s funkcionirajućim tržišnim gospodarstvom. Turska je, pak, i dalje na udaru kritika zbog primjene mučenja i manjinskih prava.

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox izrazio je u utorak na konferenciji za novinare u Berlinu bojazan da skorašnje članice Europske unije "ne razumiju u potpunosti politiku manevriranja", toliko neophodnu za funkcioniranje Unije.

"Većina članica bloka 15-orice naviknuta je manevrirati između čvrstine i popustljivosti. Bojim se da skorašnje članice nisu baš shvatile tu politiku manevriranja. U barem jednom slučaju, takvo stajalište predstavlja poteškoću jer nije primjereno pregovorima", kazao je Cox preciziravši da govori o Poljskoj.

Varšava je početkom rujna najavila da će čvrsto braniti odredbe Sporazuma iz Nice o raspodjeli glasova unutar EU, nakon što savez naraste na 25 članica. Na taj način vlada u Varšavi opstruira usvajanje nacrta ustava EU na sljedećoj Međuvladinoj konfrenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara