Krivokapić: Hrvatska se vraća tamo kamo pripada, u europsko društvo najboljih

NAKON pozitivnog mišljenja Europske komisije Hrvatska ostvaruje svoju stoljetnu težnju, povratak tamo kamo i pripada, u europsko društvo najboljih, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

"Čestitam Hrvatskoj na ulasku u posljednji status pred punopravno članstvo u EU... budući da je potvrda Europskog vijeća odluke Europske komisije tek formalnost", rekao je Krivokapić.

Europska komisija dala je pozivian avis za Hrvastku 20. travnja, a vijeće ministara EU treba se o tom mišljenju očitovati sredinom lipnja.

Krivokapić je izjavu za novinare dao nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

"Riječ je o ostvarenju stoljetnih težnji Hrvatske, koja se vraća tamo gdje je i uvijek pripadala - u europsko društvo najboljih", kazao je predsjednik crnogorske Skupštine.

To će, kako je rekao Krivokapić, biti veliki podstrek i pomoć Crnoj Gori na njezinu putu u EU, iako je ona u ovom trenutku u velikom zaostatku za Hrvatskom.

Ranko Krivokapić novinarima je rekao kako se raduje razgovorima s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske kojima će "prenijeti snažnu želju Crne Gore za međusobnom suradnjom na svim poljima i želju da Crna Gora pokaže kako je i ovaj dio Europe sposoban biti ravnopravan u svim sferama političkog i gospodarskog stvaranja".

Šeks je izrazio iznimno zadovoljstvo zbog prvog susreta predsjednika parlamenata Hrvatske i Crne Gore u njihovoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postoji vrlo visok stupanj bliskosti i dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Crne Gore", rekao je i dodao da će se inzistirati na produbljenju parlamentarne suradnje.

Predsjednik Sabora uputio je Crnoj Gori želje "da u skladu sa svojim suverenim pravom učini sve na što bržem uključivanju u EU" i ustvrdio kako će joj Hrvatski sabor na tom putu pružiti svu moguću pomoć.

Na pitanje kako tumačiti intenziviranje odnosa između Hrvatske i Crne Gore, budući da je prije desetak dana u Zagrebu boravio i crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Krivokapić rekao je kako je intenziviranje odnosa u skladu s odlukama sa solunskog summita EU tijekom kojeg je donesena preporuka o potrebi veće suradnje parlamenata zemalja regije.

"Treba biti svjestan onog što se događalo u proteklom desetljeću i nepovjerenja koje je iz toga proisteklo", rekao je Krivokapić i dodao kako treba ulagati napore da se odnosi dovedu na razinu nužnu za dvije dobrosusjedske države.

Prema Krivokapićevim tvrdnjama RH i Crna Gora upućene su po mnogočemu jedna na drugu. Spomenuo je, primjerice, turizam i prometnu povezanost i pritom izrazio želju da nakon što do Dubrovnika stigne autoput u sklopu Jadransko-jonske autoceste, Crna Gora preko svog teritorija tu autocestu nastavi prema Albaniji.

Predsjednik crnogorske Skupštine je predsjedniku Sabora uputio poziv za posjet Crnoj Gori čim se za to ukaže konkretna prilika, što je Šeks sa zadovoljstvom i prihvatio.

Na novinarsko pitanje kako komentira organiziranje hrvatske zajednice u Tivtu, Šeks je odgovorio da je to vrlo pozitivna stvar i naglasio kako se politika Crne Gore prema manjinama promijenila u odnosu na neka prijašnja razdoblja.

"Danas je atmosfera tamo puno bolja i uspješnija nego što je to nekad bila i Crna Gora pokazuje da i u manjinskoj politici ima mnogo više tolerancije i da ide velikim koracima naprijed, što nas sve raduje", rekao je Šeks novinarima nakon sastanka sa svojim crnogorskim kolegama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara