Krivokapić: Ratnu odštetu za Dubrovnik mogla bi platiti Srbija

PREDSJEDNIK crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izjavio je da ukupnu ratnu odštetu Hrvatskoj, pa i onu za Dubrovnik, može platiti onaj tko eventualno bude osuđen za agresiju na Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu.

"Poslije referenduma nasljednik SRJ po Ustavnoj povelji će biti Srbija pa i sve privilegije i tereti koje to donosi idu njoj", rekao je Krivokapić za podgorički dnevnik Vijesti od subote.

Krivokapić je isto tako rekao da se ne može govori o modelu ratne odštete koju je Podgorica najavila da će platiti Hrvatskoj, već o "donacijama koje Crna Gora daje građanima Hrvatske kao osjećaj moralne odgovornosti" i naveo da ratnu odštetu mogu platiti samo "međunarodni subjekti koji su sudjelovali, a to nije bila Crna Gora".

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u petak navečer da će ukupne obaveze Crne Gore prema Hrvatskoj iznositi nepunih 400 tisuća eura.

"Nije riječ o nikakvoj ratnoj šteti", kazao je Đukanović, podsjećajući "da se tužba Hrvatske prema Srbiji i Crnoj Gori odnosi na genocid i da o njoj nije postupano da bi se moglo reći da su relevantne međunarodno-pravne institucije donijele zaključak tko je kriv u toj priči".

"Prema tome, Crna Gora nije preuranila sa priznanjem eventualne ratne štete ili krenula u njeno izmirivanje. Ni slučajno", rekao je crnogorski premijer.

Đukanović je naglasio da nakon njegovog susreta sa hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem 2000. godine u Cavtatu nema spornih političkih pitanja na relaciji Zagreb - Podgorica.

"Ali, ne bih mogao sa istom takvom sigurnošću tvrditi da su zacijeljene rane na relaciji Boka - Dubrovačka regija. Zato smo smatrali da je potrebno ovakvim potezima investirati u proces povratka povjerenja, uspostaviti dobrosusjedske odnose i dati dobar putokaz drugima kako se moramo ponašati", kazao je Đukanović.

(Hina) xdram ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara