Križ Svjetskog dana mladih u Hrvatskoj od 12. do 19. kolovoza

U HRVATSKU je danas iz Mađarske stigao Križ Svjetskog dana mladih, koji u sklopu projekta "Srednjoeuropski katolički dan", prenose mladi, doznaje se večeras u Uredu za mlade Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

"Srednjoeuropski katolički dan" nakon jednogodišnjim priprema završit će velikim hodočašćem vjernika u Mariazellu (Austrija) 22. svibnja iduće godine, a jedan od doprinosa mladih tom projektu je nošenje križa što ga je papa Ivan Pavao II. povjerio mladima na Uskrs 1984., Svete Godine Otkupljenja, rekavši im: "Ponesite Kristov križ kroz svijet, kao simbol Kristove ljubavi za čovječanstvo i objavite svima da samo u smrti i uskrsnuću Krista možemo naći spasenje i otkupljenje".

Taj se križ nosi pod geslom "S križem na putu pomirenja", a tijekom mjeseca srpnja i kolovoza ove godine pronose ga mladi kroz osam srednjoeuropskih država - Austriju, Češku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Križ, kao simbol Svjetskog dana mladih i blagoslova za sve ljude svijeta, već su nosili mladi katolici na svih pet kontinenata.

Primopredaja Papinog križa mladih iz Mađarske u Hrvatsku bila je danas u 11,30 sati na graničnom prijelazu Goričan.

Križ i Marijinu ikonu od mađarskih predstavnika dočekali su mladi iz Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljene hodočasnike pozdravio je kancelar varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, te su se zatim svi uputili do varaždinske katedrale, a križ je svečano u procesiji unesen u katedralu. U molitvenom programu sudjelovali su mladi iz Hrvatske i Mađarske. Mladima se obratio i biskup varaždinske biskupije mons. Marko Culej.

Hodočasnici će sutra s križem obići Svetište Gospe Sinjske, u četvrtak Svetište Majke Božje u Krasnom (na Velebitu), u petak Svetište Majke Božje Bistričke, a u subotu župu sv. Mihovila arhanđela na Murteru. U nedjelju, hodočasnici će s križem obići katolički kamp za mlade u Modravama i u Samoboru kuću Tabor, a u ponedjeljak, 18. kolovoza, sudjelovat će na Europskom kongresu Franjevačke mladeži u Samoboru.

Predaja Križa u Bosnu i Hercegovinu bit će u utorak 19. kolovoza u 12 sati u Staroj Gradiški, a sudjelovat će mladi iz Đakovačko-srijemske i Požeške biskupije, najavili su iz Ureda za mlade HBK.

(Hina) pp/sp sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara