Kriza skoro gotova? Japanci spojili struju na sve reaktore u nuklearki!

Foto: AFP

SVIM rektorima u nuklearnoj elektrani u Fukushimi vraćena je struja, priopćio je TEPCO! Potpredsjednik te kompanije Sakae Muto upozorava da kriza još nije okončana, ali vjeruje da će se nakon ovog uspjeha situacija razvijati pozitivno. "Još je prerano reći da su se stvari sasvim stabilizirale", kaže Muto. Japanci se nadaju da će sustav hlađenja uskoro biti u funkciji.

Radnicima u nuklearki značajno bi trebalo pomoći i uvođenje osvjetljenja u kontrolnu sobu reaktora 3, što bi trebalo značajno ubrzati radove. Glasnogovornik vladine Agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiyama na konferenciji za novinare rekao je da će uskoro postati jasno jesu li trenutačne mjere dovoljne za obuzdavanje krize, prenosi Kyodo.

Nishiyama je optimistično najavio da topljenje jezgre reaktora više nije vjerojatno. Podsjećamo, još prije nekoliko sati radnici u Fukushimi imali su puno problema. Iz reaktora 2 i 3 izlazila je radioaktivna para, a temperatura se opasno približavala točki ključanja. Stvorila se opasnost da će ispariti sva voda iz bazena u kojem se čuvaju šipke s istrošenim nuklearnim gorivom, nakon čega bi katastrofu većih razmjera bilo teško izbjeći.

Broj mrtvih prešao 22.000

Broj poginulih u stravičnom potresu 11. ožujak u Japanu dosegnuo je 9080, dok je broj nestalih narastao na 13.561, izvijestila je danas Nacionalna policijska agencija.

Time je broj poginulih prešao brojku od 22.000. U prefekturama najviše oštećenima potresom - Iwatei, Miyagi i Fukushimi - poginulo je najmanje 125 djece i studenata od vrtićke do fakultetske dobi, a njih oko 1600 smatra se nestalima, izvijestilo je ministarstvo obrazovanja.

Također, nedostatak goriva usporio je kremiranje pronađenih tijela, dok se u dvije općine u Miyagi prefekturi počeo prakticirati i ukop tijela bez prethodnog spaljivanja, čemu Japanci sigurno teškog srca pribjegavaju. Za takav način ukopa potrebno je dobiti dozvolu obitelji preminulog člana.

U Japanu su danas u masovnim grobnicama pokopane stotine žrtava razornog potresa uz posebnu počast pripadnika japanske vojske. Tijela pokopanih žrtava međusobno su odijeljena tek drvenim pločama.

Radioaktivnost pronađena i u moru

Nakon što je utvrđena visoka razina radioaktivnih materijala u morskoj vodi u blizini nuklearke Fukushima, japanska vlada i kompanija Tokyo Electric Power Co. počeli su u utorak s proučavanjem utjecaja nuklearne krize na more. Analizom su otkrivene prevelike razine radioaktivnog joda, cezija i kobalta, dok prije katastrofe u morskoj vodi nisu otkrivene radioaktivne tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je izvijestila Vlada, razina radijacije u morskoj vodi ne predstavlja neposrednu opasnost za čovjeka, ali je ista daleko iznad normalnog što izaziva bojazan od onečišćenja morske vode i utjecaja na riblje proizvode.

Iz ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije ističu kako će morska voda biti analizirana na osam lokacija svakih 10 kilometara u krugu 30 kilometara od nuklearne elektrane Fukushima. Glavni tajnik kabineta kazao je na konferenciji za novinare kako je prerano za procjenu utjecaja kontaminirane morske vode na riblje proizvode, ali je dodao da vlada uskoro počinje s analizom.

U međuvremenu, zračenje 1.600 puta veće od normalne razine otkriveno je oko grada Namie, 20 kilometara od nuklearke Fukushima, izvijestili su iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Također, kako je priopćilo ministarstvo znanosti, razina radijacije izmjerena u tlu 40 kilometara od nuklearke veća je od normalne 430 puta.

Japan su danas pogodila i tri potresa jačine preko 6 stupnjeva po Richteru. Dva jačine 6.6 stupnjeva i jedan jačine 6.4 stupnja.

"Žao nam je što smo vam izazvali toliko problema"

Izvršni potpredsjednik kompanije Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), Norio Tsuzmi, koja upravlja nuklearkom Fukushima, ispričao se svim građanima koji su bili evakuirani iz grada Okuma, prefekture Fukushima, zbog zračenja izazvanog oštećenjima na nuklearnoj elektrani u razornom potresu 11. ožujka.

Ispriku je uputio tijekom posjeta gimnaziji u Tamuri gdje su se građani sklonili od nuklearne krize u Fukushimi. "Žao nam je što smo vam izazvali toliko problema", kazao je u obraćanju evakuiranim ljudima među kojima je bio i gradonačelnik Okuma Toshitsuna Watanabe, javlja Kyodo.

Gradonačelnik je tražio od Tsuzmija da se što prije okonča kriza i vrati mir među stanovništvom.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara