KRIZA U HAITIJU ZBLIŽILA BUSHA I CHIRACA

Kriza u Haitiju zbližila je francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i američkog Georgea W. Busha nakon prošlogodišnjeg zahlađenja odnosa zbog rata u Iraku.

Bush je u utorak nazvao telefonom Chiraca kako bi pohvalio "odličnu francusko-američku suradnju u Haitiju" i "zahvalio Francuskoj na njezinoj akciji", rekla je Chiracova glasnogovornica Catherine Colonna. To je bio prvi telefonski razgovor dvojice čelnika od 10. prosinca.

Chirac je također rekao da je bio jako zadovoljan "kvalitetom suradnje" i izrazio je nadu da će u Haitiju ponovno biti uspostavljen mir.

Pariz i Washington oporavljaju se od godine napetosti zbog američkog rata u Iraku, kojem se Francuska snažno protivila.

U Haitiju dvije zemlje zajedno djeluju i rasporedile su svoje vojnike koji čuvaju ključne lokacije. Obje su zemlje izvršile pritisak na haićanskog predsjednika Jeana-Bertranda Aristidea da napusti Haiti, što je i učinio u nedjelju. Nije još uvijek jasno da li se američko-francuska suradnja odnosila i na pritisak na Aristidea da odstupi s dužnosti. Francusko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo tvrdnje Aristidea da su ga SAD prisilile na egzil. Bushova administracija te je tvrdnje opovrgnula.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do podneva u utorak u Haitiju je bilo raspoređeno 300 američkih marinaca, a očekuje se da će njihov broj porasti na 500. Francuska bi pak trebala ovog tjedna razmjestiti 420 vojnika i policajaca, rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva obrane.

Zapovjednici snaga dviju zemalja izjavili su da nemaju zapovijedi razoružati haićanske naoružane frakcije nego da planiraju osigurati ključne lokacije i zaštititi građane svojih zemalja kao i vladino vlasništvo.

Francuska također šalje humanitarnu pomoć. U srijedu se očekuje pošiljka medicinskih potrepština, koja može zadovoljiti potrebe 10.000 ljudi tijekom tri mjeseca, kao i dolazak devet vozila.

(Hina) xkga ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara