Kriza u Obali Bjelokosti: Francuzi šalju pojačanja u Abidjan

U OBALI Bjelokosti u nedjelju je ponovno zavladalo ratno stanje pošto je Francuska odgovorila na napad zrakoplovstva te zemlje, što je sinoć izazvalo žestoke prosvjede pristaša tamošnjeg predsjednika Laurenta Gbagba protiv Francuza u Abidjanu.

Francusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u nedjelju je u Abidjan iz Libervillea stiglo pojačanje od ukupno tristo francuskih vojnika.

Predsjednik Narodne skupštine Obale Bjelokosti Mamadou Koulibaly izjavio je u nedjelju za francuski javni radio France Inter da je francuska vojska ubila "tridesetak" stanovnika Obale Bjelokosti, a stotinjak ih je ranila, što je vojska odmah opovrgnula.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više desetaka tisuća pristaša predsjednika Gbagba, koji su htjeli "zauzeti" međunarodnu zračnu luku Houphouet-Boigny, pokušali su joj se približiti u noći s petka na subotu, ali su ih zaustavile francuske snage.

Obala Bjelokosti je nakon pobune iz rujna 2002. podijeljena popola i pobunjenici nadziru sjeverni dio zemlje. UN-ove postrojbe (šest tisuća vojnika) i francuske snage (četiri tisuće) razmješteni su tu kako bi nadzirali provedbu mirovnih sporazuma iz Marcoussisa (Francuska, siječanj 2003.) koji su već mjesecima na mrtvoj točki. Gbagbov režim je obnovio sukob i od četvrtka bombardira pobunjenička područja.

UN-ovo Vijeće sigurnosti osudilo je u subotu vladine napade i "zatražilo da se u potpunosti poštuje primirje", a Pariz koji će čim prije predložiti nove mjere protiv Obale Bjelokosti, upozorio je da će Gbagbo biti "osobno odgovoran" za očuvanje javnog reda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara