Križevci: Zaustavljena epidemija trihineloze

U KRIŽEVCIMA nema novozaraženih trihinelom, a dosadašnjim pregledom uzoraka mesa i prerađevina iz kućanstava devet oboljelih radnika tvrtke ´Plastika Nova´ Veterinarski zavod u Križevcima potvrdio je da je trihinela otkrivena samo na gospodarstvu obitelji Mate Benjaka iz sela Trema Vražje Oko.

Naime, jedući domaće kobasice napravljene u obitelji Benjak, koje je na posao donio jedan od članova obitelji, od trihinele se zarazilo devet radnika te privatne tvrtke, pa su u petak smješteni u koprivničku Opću bolnicu.

U Veterinarskom zavodu ocjenjuju da je zaustavljeno širenje epidemije trihineloze, a zbog opreza bit će prisilno zaklano 19 preostalih životinja s Benjakova gospodarstva kako bi se provjerilo je li možda još koja zaražena.

Veterinarska inspekcija u međuvremenu je zabranila prodaju svinja i s ostalih gospodarstava u Vražjem Oku.


Za sada se zna da je bila zaražena samo jedna krmača koja je prije četiri godine nabavljena u Kninu. Osim jednog člana obitelji Benjak, koji je zadržan u koprivničkoj Općoj bolnici, petero ostalih članova te obitelji ne pokazuju znakove bolesti iako su jeli meso i prerađevine od iste životinje.

To je prvi slučaj trihinele u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je lani obavljeno više od 48.000 veterinarskih pregleda na trihinelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara