Krnić: Ne mogu detaljnije govoriti o dokumentaciji

PREDSTOJNIK vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom Frane Krnić potvrdio je popodne da je njegov ured primio određenu dokumentaciju iz Ureda predsjednika Republike namijenjenu Haaškom sudu, a vezanu za "slučaj Gotovina".

Krnić nije mogao detaljnije govoriti o kojoj je dokumentaciji riječ, odnosno ima li u njoj i bitno novih dokumenata, napominjući da se sada sve proučava. Svaka dokumentacija za Haag, pojasnio je, mora proći određeni postupak, mora se deklasificirati, što je posao koji zahtijeva nekoliko dana.

Stoga Krnić vjeruje da bi taj posao mogao biti završen do srijede nakon čega će se (dokumentacija) na uobičajen način proslijediti Haagu.

Iako nije mogao iznositi detalje, naveo je da je riječ o dvije skupine dokumenata - jedna se odnosi na odlazak Srba iz tzv. Krajine 1995., a druga na određene naredbe koje je potpisao general Ante Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krnić navodi da je dio dokumenata već ranije dostavljen haaškom tužiteljstvu preko vladina Ureda za suradnju s Haagom.

Od rujna 2000. vladin je Ured u procesu dostave dokumenata Haagu dostavio dio dokumenata kojima se osporava teza Tužiteljstva da je na području Krajine provedeno etničko čišćenje, odnosno dakazuje se da su odlazak Srba organizirale krajinske vlasti, rekao je predstojnik vladina Ureda.

Činjenicu da je Ured predsjednika dokumentaciju dostavio baš sada Krnić objašnjava razlozima tehničke naravi, pretpostavlja da su nadležne službe u Uredu predsjednika sada došle do tih dokumenata ili saznanja o njima.

Krnić nije mogao ni negirati, ni potvrditi ima li među dokumentacijom i dokaza za tvrdnju da je Gotovina za vrijeme "Oluje" bio izvan Hrvatske, odnosno u BiH.

Napominje da će u sadašnjoj fazi "slučaja Gotovina" Hrvatska kao pravna država funkcionirati sukladno toj činjenici i međunarodnim obvezama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara