Krolo i Pulić o jučerašnjem stavljanju mandata na rasplaganje

DVOJICA članova splitskog HSLS-a Petar Krolo, predsjednik Gradskog vijeća, i Ivan Pulić, član Poglavarstva, koji su jučer Malom vijeću HSLS-a dali mandate na raspolaganje, jutros su u kratkim izjavama novinarima rekli da je jedini razlog tom činu što koalicijski partneri ne prihvaćaju zahtjev HSLS-a za revidiranjem koalicijskog ugovora.

Petar Krolo je nakon sjednice Gradskog vijeća rekao kako za taj postupak nema nikakva posebna razloga osim da se ponaša kao odgovoran član stranke koja zahtijeva da se revidira koalicijski sporazum. "Očito ostali partneri ne žele mijenjati taj sporazum, pa je to bio moj razumljiv potez, tako da stranka odluči što će biti s nama i hoćemo li ostati u toj koaliciji", rekao je Krolo. Dodao je kako je mandat stavio na raspolaganje Malom vijeću HSLS-a jer je Izvršni odbor splitskog ogranka raspušten, pa o tome može odlučivati samo to stranačko tijelo.

Pulić je rekao kako je "revoltiran odnosom stranaka koje s HSLS-om obnašaju vlast u Splitu, jer se HSLS nedovoljno poštuje". "Mandat sam na rasplaganje dao stranci, jer me ona i kandidirala na dužnost na koju sam izabran glasovima vijećnika u Gradskom vijeću", rekao je Pulić.

Gradonačelnik Slobodan Beroš iz SDP-a njihove je ostavke komentirao riječima kako to u odnosima splitske vladajuće koalicije nije ništa novo, jer je to već bio učinio Željko Sikirica iz HSS-a. "HSLS treba odlučiti što će učiniti i mi se nećemo miješati u njihove unutarstranačke odnose", izjavio je Beroš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ćemo govoriti o poštivanju stranaka u koaliciji, onda moram reći da je HSS puno popustljiviji od svih ostalih partnera, i ako smo rekli da ćemo poštovati stajalište HSLS-a i pričekati da se to riješi u stranci, onda ne vidim što je upitno", rekao je Željko Sikirica. Dodao je kako ne želi gubiti vrijeme zbog toga što netko još nije donio odluku.

Krolo i Pulić jučer su Malom vijeću stavili mandate na raspolaganje. U priopćenju za javnost kao razlog za takvu odluku naveli su "teško stanje u koalicijskoj izvršnoj vlasti".

Nesloga u Izvršnom odboru HSLS-a nastala je kad mu je županijski HSLS 10. siječnja preporučio da raskine s gradskom koalicijom sa SDP-om na čelu. Nakon toga ga je Malo vijeće 5. veljače raspustilo.

Za buduću gradonačelničku dužnost (od rujna, u drugom dijelu mandata, nakon Beroša) predložilo je Krolu umjesto, kako je sporazumom bilo predviđeno, sadašnjega dogradonačelnika Miroslava Buličića. Partneri na to još nisu odgovorili, osim što su nakon jednoga zajedničkog sastanka poručili da je do rujna još dosta vremena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara