Kroz osječki azil za napuštene pse prošlo tisuću pasa

KROZ osječki Azil za napuštene pse, koje je 2000. otvorilo Slavonskobaranjsko društvo za zaštitu životinja, prošlo je oko tisuća pasa lutalica, među kojima i velik broj teško stradalih i mučenih životinja.

Predsjednik Društva Davorko Feil izjavio je danas da je najveći problem upravo u zimskom razdoblju kad mnogi vlasnici pse, koje bi trebali odvesti na cijepljenje, ostavljaju na ulici.

Sada u Azilu ima oko 140 pasa, uglavnom mješanaca, no ima i rasnih pasa kojih su se vlasnici neljudski "otresli". "Zanimljivo je da trenutačno imaju četiri rasna dalmatinca, a razlog što ostavljaju te pse jest taj što djeca po uzoru na crtiće i filmove u kojima su glavni junaci dalmatinci od svojih roditelja dobiju takve pse, a poslije, kad im se ne svide njihove osobine, ti psi završe na ulici", rekao je Feil.

Feil moli građane da pri odabiru pasa dobro prouče svojstva pojedine vrste, ali i da "moraju biti svjesni kako svaki pas traži veliku brigu i ljubav ukućana". "Najgore je kad završi na ulici, jer tada zbog gladi, a često i teških tjelesnih ozljeda, pas može biti agresivan", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azil za napuštene pse uspijeva udomiti 15-ak pasa na mjesec, svi su psi cijepljeni, no financiranje je vrlo otežano, ističe Feil. Dodao je kako Azil od grada Osijeka dobije oko 70. 000 kuna na godinu što nije dostatno za skrb o velikom broju pasa. Primjerice, kazao je, zagrebački azil toliko dobije na mjesec, a nemaju više pasa na skrbi. U Hrvatskoj inače ima četiri azila (Zagreb, Rijeka, Čakovec i Osijek) što je Feil ocijenio nedostatnim.

Podsjetio je da je Papa 4. listopada (na rođendan sv. Franje Asiškog, zaštitnika životinja) proglasio Svjetskim danom zaštite životinja, ali da to ne znači da se "vjernici humano ponašaju prema psima i ostalim životinjama". Brojni su primjeri da su psi koje smo prihvatii u Azil bili toliko mučeni da je bilo teško i gledati ih, a sigurno je među "mučiteljima" bilo i vjernika, kazao je Feil.

(Hina) vsik ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara