Krvavi napad na židovsko sjemenište neće prekinuti mirovne pregovore

PALESTINSKI napad kakav se u Izraelu ne pamti godinama je doveo do smrti najmanje devet osoba u jeruzalemskoj ješivi (sjemeništu) Mercaz Harav.

Prema prvim podacima, napadač - za koga se vjeruje da je imao krivotvorene izraelske dokumente i došao iz Istočnog Jeruzalema - ubio je osam, a ranio 17 polaznika ješive. Jeruzalemska policija tvrdi da je nakon toga ubijen od strane jednog izraelskog vojnog časnika koji živi u susjedstvu, a koji je dotrčao čuvši pucnjeve.

Najmlađa žrtva pokolja je imala 16, a najstarija 28 godina. Neki od bolničara su tvrdili kako su neka od trupala pronađena "nad svetim knjigama koje su proučavali",

Na poprištu masakra se okupila masa i počela izvikivati parole "Smrt Arapima".

U Gazi, gdje je posljednjih nekoliko dana na desetine Palestinaca poginulo u izraelskim napadima, došlo je do spontanog slavlja na ulicama.

Hamas, koji drži vlast u Gazi, napad je u službenom priopćenju prozvao "herojskim". Hezbollahova televizija Al-Manar je, pak, objavila kako odgovornost za napad preuzima dosad nepoznata organizacija "Mučenici Imad Mugniyeha", a za koju se vjeruje da okuplja izraelske Arape.

Mercaz Harav je osnovana 1924. godine te se smatra najelitnijom od svih ješiva u Izraelu, a mnogi je smatraju duhovnim središtem vjerskog cionizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad neće prekinuti mirovne pregovore

Nakon što je napad osudio palestinski lider Mahmud Abas, iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova stigla je vijest kako će izraelsko-palestinski mirovni pregovori biti nastavljeni.

U isto vrijeme palestinska je vlada osudila suparnički pokret Hamas koji je pozdravio napad pravdajući ga stavom kako se radi o "prirodnoj reakciji" na nedavne izraelske vojne akcije na području Gaze u kojima je ubijeno preko 120 Palestinaca.

Unatoč tome što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nedvojbeno osudio napad, Vijeće sigurnosti UN-a kasno sinoć nije postiglo dogovor oko izjave  povodom napada na sjemenište.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara