Krvoproliće u Kirgistanu mogla bi zaustavljati koalicija postsovjetskih republika

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SIGURNOSNA organizacija postsovjetskih država pod ravnanjem Rusije mogla bi po prvi put od svog osnivanja 2007. godine krenuti u vojne operacije, i to u Kirgistanu, koji je zadnjih pet dana poprište okrutnog etničkog sukoba u kojem je poginulo preko 120 ljudi.

Sukobi između Kirgiza i Uzbeka u kirgistanskim gradovima Ošu i Jalalabadu počeli su u četvrtak, a preko vikenda su eskalirali. Bande muškaraca naoružanih automatskim puškama divljaju po gradovima, a policija i vojska na ljude pucaju bez upozorenja, javili su svjedoci. Kirgistanska vlada već je tražila pomoć od Rusije, koja je rekla da se ne želi miješati.

Sada je Organizacija dogovora o kolektivnom osiguranju, vojni savez postsovjetskih država u kojemu glavnu ulogu igra Rusija, na današnjem sastanku rekao da bi u Kirgistan mogao poslati vojsku. Organizacija raspolaže snagama za brzu reakciju i mogla bi ih iskoristiti, rekao je glavni tajnik organizacije, general Nikolaj Bordjuža, iako je dodao da bi se o tome trebalo razmisliti i da bi intervencija trebala biti samo jedna od kolektivnih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi ne žele u Kirgistan sami

Organizaciju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Vlada u Kirgistanu optužuje svrgnutog premijera Kurmanbeka Bakijeva za organiziranje i financiranje nereda.

Na prvoj liniji sukoba su većinsko kirgijsko i manjinsko uzbečko stanovništvo. Uzbeci čine manje od 15 posto stanovništva Kirgistana, ali u područjima oko Oša i Jalalabada odnos je otprilike jednak. S druge strane, obični stanovnici tvrde da je etnički motiv samo krinka za kontrolu nad regijom i pljačkanje.

Kirgistan je od Rusije tražio pomoć, ali Rusi su rekli da samostalno ne namjeravaju slati vojsku u susjednu državu. Poslali su oko 150 padobranaca da štite ruska vojna postrojenja. UN se zasad zadovoljava slanjem promatrača i posebnih izaslanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara