Kuba: Plaće početnika u 2004. trebaju dosegnuti državni prosjek

PREDSJEDNIK Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Dalimir Kuba rekao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci kako je osnovni cilj tog sindikata da u 2004. plaća učitelja početnika dosegne iznos prosječne plaće u zemlji.

Od lipnja prošle godine do srpnja ove godine neto plaća učitelja povećana je za 10,84 posto, što je značajno, ali nedovoljno, ocijenio je Kuba. Stoga u pregovorima s Vladom taj sindikat očekuje povećanje osnovice i izmjene koeficijenata za učitelje, a krajnji je cilj izjednačavanje učiteljskih plaća s onima u Europskoj uniji.

SHU nije zadovoljan odabirom škola s otežanim uvjetima rada. Smatra da je na to utjecao tzv. ravnateljski lobi te da su postojali pritisci na sindikalne povjerenike i urede državne uprave za školstvo. Tako primjerice u Primorsko-goranskoj županiji status škola s otežanim uvjetima rada nema niti jedna osnovna škola u Gorskom kotaru, kazao je Kuba i nastavio da će SHU tražiti da se popis takvih škola ponovno izradi te utvrdi odgovornost za izradu postojećega.

Inače, u Primorsko-goranskoj županiji ove je godine određeno šest škola s otežanim uvjetima rada, a prošle godine 25 osnovnih škola.

Kuba navodi da mnogi ravnatelji i dalje nezakonito na određeno vrijeme zapošljavaju učitelje te da to čine "radi čuvanja vlastitih radnih mjesta".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica riječkog područnog ureda SHU-a Ružica Polić najavila je da će taj ured objaviti za nekoliko dana imena ravnatelja koji to čine.

Kuba je uz ostalo kazao da će Sindikat nastojati ispraviti dosadašnju nepravdu i to tako da i učitelji koji nisu članovi sindikata, a uživaju pogodnosti koje ostvari sindikat, počnu pridonositi solidarnom izdvajanju. Ako SHU i Vlada potpišu dodatak kolektivnom ugovoru koji bi to omogućavao, i oni bi iz plaća izdvajali 0,65 posto novca kao sodidarni doprinos.

Kuba je podsjetio da u Hrvatskoj ima oko 35.000 učitelja, a njih oko 25.000 učlanjeno je u SHU.

(Hina) hšup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara