Kuba: Uhićeni disidenti, uvedene restrikcije za američke diplomate

KUBANSKA komunistička vlada objavila je u utorak navečer da je uhitila nekoliko desetaka protivnika režima, te je potvrdila nove restriktivne mjere kretanja američkim diplomatima, u vrijeme kad se ponovno pogoršavaju odnosi između te zemlje i SAD-a.

U službenoj izjavi pročitanoj na državnoj televiziji, šef američke diplomatske misije u Havani James Cason optužen je za pokušaj "raspirivanja unutarnje kontrarevolucije".

"Nijedna država, bez obzira kako moćna, nema pravo organizirati, financirati ili služiti kao centar za podrivanje ustavnog poretka", dodaje se u izjavi.

Uredi američkog predstavništva u Havani bili su u utorak navečer zatvoreni, a američki diplomati nisu bili dostupni.

Najnoviji incident samo je posljednji u nizu između vlada u Havani i Washingtonu, koje nemaju redovite diplomatske odnose već više od četiri desetljeća.

U izjavi kubanske vlade potvrđeno je da je nekoliko desetaka disidenata uhićeno, ali nije objavljeno pod kojom su optužbom zadržani u pritvoru.

Aktivist za ljudska prava Elizardo Sanchez potvrdio je u telefonskom razgovoru da je najmanje 10 disidenata uhićeno, te je dodao da provjerava izvješća o još najmanje 20 uhićenja.

Cason je prošlog mjeseca posjetio nekolicinu uglednih kubanskih disidenata te razgovarao sa stranim novinarima koji su pratili te posjete, a ranije ovog mjeseca dopustio je da se u njegovoj rezidenciji održi sastanak skupine disidentskih novinara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara