Kuba zabranjuje Yoani Sanchez izlazak iz zemlje kako bi primila nagrade za dostignuća u novinarstvu

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

KUBANSKA blogerica koja je postala međunarodna zvijezda jer je otvoreno kritizirala komunistički sistem koji vlada na Kubi ostala je bez mnogobrojnih međunarodnih nagrada jer joj vlasti ne dozvoljavaju izlazak iz zemlje. Kubanske vlasti su joj zabranile odlazak u New York kako bi primila cijenjenu novinarsku nagradu.

Yoani Sanchez nadala se kako će moći prisustvovati ceremoniji na Sveučilištu Columbia kako bi joj uručili Maria Moors Cabot nagradu koja je najstarija međunarodna nagrada u novinarstvu. Yoani je na svome blogu Generacija Y objavila kako joj je zabranjen izlazak iz zemlje. Vlada nije htjela komentirati njezin slučaj.

Osim što joj je zabranjen izlazak iz zemlje, vlada blokira i internetski pristup njezinom blogu

U ožujku ove godine, kubanske vlasti odbile su Yoanin zahtjev da ode u Madrid kako bi primila nagradu Ortega y Gasset za digitalno novinarstvo za kreiranje Generacije Y. U isto vrijeme časopis Time proglasio ju je jednom od 100 najutjecajnijih ljudi svijeta, prenosi Associated Press.

Yoani Sanchez započela je sa svojom Generacijom Y početkom 2007. godine. Nije se bojala javno iznijeti svoje mišljenje o totalitarnom sustavu u Kolumbiji, siromaštvu, kroničnom manjku morala i o razočaranju građana. Ona je jedna od rijetkih Kubanaca koji se usude javno i otvoreno komentirati tamošnju vladu. Većinu vremena njezin blog je blokiran, a ona optužuje vladu za to dok vlada odbija dati bilo kakav komentar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara