Kuba zatvara tvornice zbog energetske krize

KUBA je objavila da zatvara više od stotinu tvornica kao dio borbe protiv energetske krize zbog koje su već uvedene i redukcije struje do dvanaest sati na dan.

"Čeličane, cementare, tvornice papira i sokova te druge tvornice, njih ukupno 118, bit će zatvorene najmanje cijeli listopad", rekao je potpredsjednik Carlos Lage u televizijskom govoru, trećem u tri dana.

Predsjednik Fidel Castro rekao je ovaj tjedan da problem leži u premalim kapacitetima za proizvodnju energije, a ne u visokoj cijeni nafte.

Prema njegovim riječima, treba poduzeti mjere reguliranja potrošnje malih potrošača, osobito malih privatnih poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Socijalistička država subvencionira energiju koja njih stoji deset posto od onoga koliko nas stoji da je proizvedemo", rekao je Castro.

Nestašice su počele nakon što se u svibnju pokvarila najveća kubanska elektrana, u blizini grada Matanzasa i zemlja je ostala bez 330 megavata, što je 15 posto kubanskih potreba za električnom energijom.

Ta elektrana još ne radi, a isključenja struje sve su duža jer se druge elektrane zatvaraju zbog održavanja. Kubanska mreža trenutačno radi na pedeset posto kapaciteta.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara