Kuća dr. Gacheta otvara se za javnost

KUĆA doktora Gacheta u francuskom Auverssur-Oiseu, u kojoj je Van Gogh proveo posljednje dane života, a Cezanne i Pissarro su tu dolazili pitati za savjet i slikati, otvorit će javnosti svoja vrata 30. ožujka u prigodi 150. obljetnice Van Goghova rođenja.

Dr. Gachet, koji je postao besmrtan zahvaljujući glasovitu Van Goghovu platnu (zasad najskuplja slika u svijetu, prodana 1990. za 82,5 milijuna dolara), upoznao je slikara nešto prije nego si je ovaj oduzeo život u Auversu.

"To je hodočasničko mjesto. U ikonografskom smislu, dr. Gachet je najpoznatiji liječnik na svijetu. U doba Van Gogha, u Auvers-sur-Oiseu je živjelo 150 slikara", rekao je Dominique-Charles Janssens, direktor Van Goghova instituta, opunomoćenik kuće i vlasnik svratišta Ravoux, gdje je Van Goghova soba ostala nepromijenjena.

U prizemlju će posjetitelji moći vidjeti kako je živio dr. Gachet i njegova obitelj: "Čitavo jedno kazalište sjena sačinjeno od pokućstva, predmeta i slika govori o svakodnevici. Nije riječ o stopostotnoj rekonstrukciji, već o oživljavanju duhovnog ozračja koje nema puno zajedničkog s turističkim autobusima na Montmartreu i u Givernyju", dodaje Janssens.

Kolijevka impresionizma, grad Auvers-sur-Oise, 30 kilometara sjeveroistočno od Pariza, u potpunosti je posvećen Van Goghovu svijetu i slikarima koji su tu živjeli. Slikar je ovjekovječio i crkvu u Auversu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara