Kuća obitelji britanske književnice Jane Austen postaje knjižnica

KUĆA na imanju koje je nekada pripadalo bratu Jane Austen otvara se kasnije ovog mjeseca javnosti kao knjižnica i centar za istraživanje ženske književnosti, javlja u četvrtak BBC.

Chawton House u Hampshireu poznata je po slavnoj spisateljici koja je često posjećivala imanje brata Edwarda Austena Knighta.

Danas je kuća na popisu zaštićenih objekata.

Kuća i engleski vrtovi iz 18. stoljeća bit će otvoreni za javnost, ali će se moći posjetiti samo uz prethodnu najavu.

Knjižnica i Centar za istraživanje rane engleske ženske književnosti, od 1600. do 1830., sadrži kolekciju s više do 9000 rijetkih knjiga i rukopisa.

Posjetitelji će moći raditi u mnogim sobama koje su koristili članovi obitelji Austen, kako bi što bolje osjetili duh 18. stoljeća.

Sama Jane Austen sudjelovala je u uređenju vrtova koji su u potpunosti obnovljeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejni začetnik projekta Chawton House je američka poslovna žena Sandy Lerner, koja je i pokrila većinu troškova izvedbe projekta kroz svoju dobrotvornu zakladu.

Svečano otvorenje kuće bit će 16. srpnja i to prilikom trodnevne međunarodne konferencije na kojoj će sudjelovati više od 200 znanstvenika iz cijeloga svijeta.

U suradnji sa sveučilištem Southampton dodjeljuje se trogodišnja postdoktorska stipendija Chawton.

I dalje traje popularnost Jane Austen, čije je rijetko prvo izdanje romana "Ponos i predrasude" iz 1813. u utorak prodano za 22.000 funti na dražbi za koju je bilo procijenjeno na gotovo dvostruko manji iznos.

Radi se o jednom od niza rariteta Jane Austen koje je stručnjak za knjige pri škotskoj aukcijskoj kući Lyon and Turnbull pronašao u prašnjavoj zbirki.

Roman u tri sveska kupio je anonimni Britanac koji nije bio prisutan u dvorani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara