Kučan: Europu se ne može graditi na načelu jedan čovjek jedan glas

ODLAZEĆI slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je da se Slovenci na odvojenim referendumima trebaju odlučiti za ulazak u Europsku uniju i NATO savez ´kako ne bi ostali provincija´, ali tek nakon što bude obznanjeni ´dobrobiti i i obveze´ koje iz toga proistječu.

Kučan, kojemu u subotu u 24 sata istječe drugi uzastopni 5-godišnji mandat, u ponedjeljak je - u jednosatnom razgovoru za slovenski radio - u vezi budućeg ustrojstva EU rekao da bi ujedinjena Europa morala voditi računa i o iskustvu iz raspada bivše Jugoslavije, te izbalansirati načelo ´jedan čovjek - jedan glas´ s načelom ´jedna država - jedan glas´.

´Načelo jedan Europljanin jedan glas u rješavanju temeljnih pitanja, to jest važan element demokracije. Ali, dok postoje suverene države, radi se i o njihovu međusobnom odnosu, pa mora biti važno i načelo jedna država - jedan glas´, rekao je Kučan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odlučivanje u višenacionalnoj zajednici, po njegovim riječima, mora biti točno definirano, a ravnopravnost i učinkovitost odlučivanja moraju biti izbalansirani. Ako nema efikasnosti u odlučivanju, onda trpi zajednica i tako gubi razlog svog postojanja ili stvar ide na štetu ravnopravnosti, a onda to opet dovede do razbijanja zajednice, rekao je Kučan, prisjećajući se nekadašnjih susreta šestorice predsjednika bivših jugoslavenskih republika da usklade oba načela.

Kučan je demantirao mogućnost da ponovo uđe u visoku politiku i dodao da više ne bi želio biti predsjendik države.

Dodao je kako ne vjeruje u jednostranu akciju SAD-a protiv Iraka, te da bi takva akcija ako bi do nje došlo negativno djelovala na slovenske glasače na referendumu za članstvo u NATO savezu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara