Kučan: Poštujem suprotna mišljenja, ali sam i za EU i za NATO

BIVŠI dugogodišnji slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je tjedan dana pred referendume, na kojima će se (iduće nedjelje) Slovenci opredjeljivati za ulazak u Europsku uniju i NATO, da se zauzima za ulazak Slovenije u obje integracije.

"Uključenje u obje integracije zapravo podržavam cijelo vrijeme od kako smo na referendumu glasovali za samostalnu Sloveniju i od kako imamo svoju državu. Jednostavno bih mogao reći da podupirem ulazak u NATO zbog činjenice da NATO postoji", izjavio je Milan Kučan u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televiziju POP-TV. Usprotivio se tako mišljenju poznatog makroekonomista i rektora ljubljanskog sveučilišta dr. Jože Mencingera da Slovenija odbijanjem članstva u NATO-u ima priliku da se uvrsti u zapadnu Europu, a ne u istočnu Europu u kojoj je članstvo tih država forsirano "prastrahom od Rusije" koji kod Slovenaca, kako je ocijenio, ne postoji.

Potpora slovenskih birača EU-u, kako ovih dana pokazuju istraživanja javnog mišljenja, je nedvojbena i iznosi oko 80 posto, dok je za ulazak u NATO oko 60 posto ispitanika, a potpora je narasla tek u zadnje vrijeme, među ostalim i zbog mišljenja nekih domaćih antiglobalista, ali i vodećih javnih ličnosti da je članstvo u NATO-u za razliku od EU-a nepotrebno, zbog troškova, zajamčene sigurnosti koje donosi članstvo u EU-u itd.

"Članstvo u EU i NATO-u omogućit će Slovencima da se dokažu u aktivnoj politici kao odgovoran narod koji zna brinuti za svoje interese i pokazati solidarnost s drugim narodima i zajedno s njima promišljati realnost ovoga svijeta. Osim toga, pod NATO-vim je kišobranom državama koje su u njemu od kako je osnovan u vrijeme blokovskih podjela uspjelo obraniti demokraciju i osigurati sigurnost i blagostanje, te poštovanje ljudskih prava. Osigurao je i utjecaj Europe u svijetu, iako se on smanjio", rekao je Kučan.

Uz to, ocijenio je Kučan, Slovenija će se uključenjem u obje integracije pridružiti stabilnom i sigurnom dijelu Europe, a neće više biti "na rubu stabilnog i nestabilnog dijela" starog kontinenta.

"Ta je dosadašnja pozicija bila sve prije negoli ugodna. I zadnji su događaji (ubojstvo Đinđića) pokazali da je iza naših leđa još uvijek nemirni Balkan", rekao je Kučan, dodajući da će Slovenija članstvom u objema integracijama prema tom dijelu Europe moći voditi aktivniju i kredibilniju politiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara