Kučan: Slovenci i prije 1991. kontrolirali cijeli Piranski zaljev

BIVŠI slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je u utorak da "parafirani" sporazum o granici bivših premijera Drnovšeka i Račana i dalje smatra uravnoteženim rješenjem koje se najviše približilo uvažavanju nacionalnih interesa jedne i druge strane, ali da bi se Slovenija u slučaju da se pitanje granice bude rješavalo međunarodnom arbitražom trebala pozivati na to da je prilikom osamostaljivanja u cijelosti kontrolirala Piranski zaljev.

"Slovenska policija je na osnovi međurepubličkog sporazuma nadzirala cijeli Piranski zaljev", izjavio je Kučan u utorak u dužem razgovoru za Slovenski radio, u emisiji "Studio u 17 sati".

Osvrćući se na tvrdnju hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je Badinterova komisija ustvrdila kako su nakon raspada Jugoslavije međurepubličke granice postale državnima, Kučan je rekao da je i mišljenje Badinterove komisije dopuštalo manje korekcije granica kako bi one postale "životno održivima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pitanje granice s Hrvatskom je realan problem koji se ne može rješavati u iracionalnoj atmosferi", rekao je Kučan komentirajući neke izjave nacionalističkog prvaka Zmaga Jelinčiča kao i potpisivanje "Savudrijskog memoranduma" od strane čelnika HSP-a.

Kučan je izjavio da smatra kako je arbitraža opcija koja govori o nesposobnosti političara da riješe spomenuti problem i da je riječ o "alibiju" pred vlastitom javnošću, kako bi se izbjegli prigovori da je politika u toj stvari popustila drugoj strani.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara