KUČMA TVRDI DA JE ZA NJEGA SLOBODA RIJEČI PRIORITET

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, čiji režim zapad oštro kritizira zbog napada na slobodu tiska, u četvrtak je izjavio kako je zaštita slobode riječi jedan od njegovih prioriteta.

"Za mene je jedna od najvažnijih zadaća zajamčiti slobodu riječi", kazao je Kučma u govoru održanom uoči Nacionalnog dana novinara Ukrajine.

Tom je prilikom Kučma posthumno odlikovao ukrajinskog kamermana koji je radio za agenciju Reuters Tarasa Protsyuka. On je nedavno poginuo u Bagdadu, tijekom rata u Iraku, zajedno s jednim španjolskim kamermanom.

Nina Karpačova, ukrajinska povjerenica za ljudska prava, nedavno je kazala kako je za novinare Ukrajina jedna od najopasnijih zemalja na svijetu. Ona je također kazala kako je u posljednjih deset godina u toj zemlji nestalo 38 ukrajinski novinara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među poginulim novinarima je Georgij Gongadze, glavni urednik oporbenog lista Ukrajinska pravda, čije je tijelo pronađeno u jednoj šumi u blizini Kijeva u studenome 2000.

Oporba Kučmu optužuje da je izdao naredbu o izvršenju tog ubojstva, no on je opovrgava. Okolnosti u kojima se ubojstvo dogodilo do danas nisu razjašnjene.

(Hina) mh maš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara